Berba zrna kafe u provinciji Čijang Maj na Tajlandu.
Zrna "arabika" kafe se uzgajaju na velikim nadmorskim visinama, 1600 m ili većim. Niske temperature u planinama usporavaju rast biljke, omogućavajući joj da razvije složene šećere.
Tokom prošle godine cene kafe su skočile zbog klimatskih promena, velikih poremećaja u snabdevanju i povećane domaće potrošnje.
Zrno "arabike" je tvrdo i ukusno, a industrija kafe ga smatra najkvalitetnijim.
Biljka kafe (zimzelena) mora da raste oko 5 godina pre nego što bude pogodna za punu proizvodnju.
Uzgajivači "arabika" kafe zrna beru ručno budući da ona raste na mestima do kojih vozila ili mašine ne mogu doći.
Zrna kafe sazrevaju u različitim fazama, pa berači moraju redovno da proveravaju biljke pre berbe.
Arabika kafa ima složeniji ukus sa većim nivoom kiselosti.