RUSIJA

Samit BRIKS-a pokazao: Dani globalne hegemonije Zapada – odbrojani

Samit BRIKS-a u Kazanju pokazao je da su dani hegemonije zapadnih zemalja odbrojani, izjavio je direktor Instituta za nuklearna istraživanja Američkog univerziteta u Vašingtonu, profesor Piter Kuznjik.
Sputnik
Po njegovim rečima, samit koji je održan u Rusiji potpuno je zasenio sednicu rukovodećih organa Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke koja je održana prošle nedelje u Vašingtonu.
„Samit BRIKS-a je jasno stavio do znanja Americi, NATO i Evropskoj uniji da se njihovi dani globalne hegemonije i nametanja svoje volje svetu bliže kraju“, rekao je Kuznjik.
On je podsetio da u devet zemalja organizacije već živi preko polovine svetske populacije i one čine 37 svetskog BDP-a.

„Sa druge strane, G7 čini 30 odsto svetskog BDP-a, ali se očekuje da će do kraja decenije ta brojka pasti na 28 odsto. Još 13 zemalja, od preko 30 koje su podnele zahtev za ulazak u BRIKS, je dobilo status država partnera što je prelazna faza za dobijanje statusa punopravnih članova. To dodaje još milijardu ljudi, što je ukupno 57 odsto svetske populacije“, objašnjava profesor.

Prema njegovim rečima, „samit BRIKS-a bi u bilo koje vreme bio monumentalan i istorijski događaj, ali u vreme globalne pretnje bez presedana dobija dodatno značenje“.
Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsedavanja, održan je u Kazanju od 22. do 24. oktobra. Na Samitu BRIKS-a je usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.
Asocijaciju su 2006. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Rusija, a 2011. im se pridružila i Južnoafrička Republika. Od 1. januara ove godine punopravni članovi grupe postali su Egipat, Etiopija, Iran i UAE.
RUSIJA
Simonjan: BRIKS pokazao svetu da Rusija može bolje da živi bez hegemonije Amerike
Pogledajte još:
Komentar