SVET

Mediji: Izrael uništio kompletan strateški odbrambeni potencijal Irana

Izraelske vazduhoplovne snage su tokom napada na iranske vojne objekte 26. oktobra uništile ceo strateški odbrambeni potencijal Islamske Republike, saopštio je izraelski vojni radio „Galej IDF“, pozivajući se na bezbednosne izvore.
Sputnik
„U napadu je uništen ceo strateški odbrambeni potencijal Irana, odnosno sve baterije protivvazduhoplovnih raketa dugog dometa. Iran je imao dva takva modela – ruski sistem S-300 i još jedan modernizovani model iranske proizvodnje. Sve baterije su uništene, kao i radari dugog dometa. U stvari, Iran ima još samo baterije sistema kratkog dometa domaće proizvodnje“, navodi se u objavi radio stanice.
Kako je precizirano, najveća šteta na baterijama PVO pričinjena je u Teheranu i zapadnom Iranu, odakle su ranije lansirane balističke rakete na teritoriju Izraela.
Kako navode izvori iz izraelske vojske, „Iran je izgubio strateški potencijal raketa klase 'zemlja-vazduh' za naredne dve, tri godine“ jer je kupovina novih sistema protivvazduhoplovne odbrane problematična u aktuelnoj situaciji, dok bi za proizvodnju novih iranskih sistema bilo potrebno mnogo vremena.
Takođe se ističe da, prema otvorenim podacima, Iran ima preko 2.000 balističkih raketa dugog dometa. Navodi se i da su tokom izraelskog napada samo oštećeni kapaciteti za proizvodnju novih raketa, a ne postojeći arsenal.
Izraelski vojni radio tvrdi da „uprkos različitim vestima i objavama, iranskoj industriji bespilotnih letelica nije pričinjena nikakva šteta“.
SVET
UŽIVO UN: Celokupna populacija severa Pojasa Gaze u smrtnoj opasnosti; IDF zarobio 100 boraca Hamasa
Pogledajte još:
Komentar