MULTIMEDIJA

Veliki broj vernika čeka u redu da se pokloni moštima Svete Petke na Kalemegdanu /foto/

Veliki broj vernika okupio se u kapeli Svete Petke na Kalemegdanu da se pokloni moštima svetiteljke i da učestvuje u bogosluženju u crkvi Ružici povodom praznika Svete Petke.
Sputnik
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznat kao Sveta Petka. Svetiteljka uživa veliko poštovanje, ne samo u našem narodu, već i kod drugih pravoslavnih naroda, pa i pripadnika drugih vera. Posvećeni su joj brojni srpski hramovi. Slavi se i kao krsna slava.
1 / 9
Vernici ispred Crkeve svete Petke u Beogradu
2 / 9

Kolone vernika čekaju da se pomole i celivaju krst

3 / 9

Kneginja Milica uspela je 1396. da izmoli svetiteljkine mošti i sahrani ih u crkvi Ružici, na Kalemegdanu. Sultan Sulejman Drugi preneo je mošti u Carigrad da bi, konačno, 1641. carigradski patrijarh Partenije poklonio mošti moldavskom knezu Vasiliju Lupulu, koji ih je preneo u Jaši i položio u Crkvu Sveta tri jerarha, gde su i danas.

4 / 9

Osobe koji imaju neki zdravstveni problem, treba da odu u crkvu i umiju se na izvoru ili česmi koji se nalazi u blizini hrama Svete Petke.

5 / 9

U eparhijama SPC oko250 crkavaje posvećeno Svetoj Petki.

6 / 9

Sveta Petka posebno je poštovana kao zaštitnica žena svih vera i nacija, majki i porodilja.

7 / 9

Obično se pored hrama posvećenog Svetoj Petki ili u neposrednoj blizini, nalazi izvori za koje se tvrdi da su lekoviti.

8 / 9

Sveta Petka uživa veliko poštovanje, ne samo u našem narodu, već i kod drugih pravoslavnih naroda, pa i pripadnika drugih vera

9 / 9

Veliki broj ljudi obraća se Svetoj Petki molitvom za pomoć i spas u bolesti i nevoljama

Komentar