RUSIJA

Oprema japanskih bioloških laboratorija iz Drugog svetskog rata završila u rukama Amerikanaca

Deo ljudstva i opreme specijalnog odreda broj 731, koji su krajem tridesetih godina prošlog veka formirali Japanci na teritoriji okupirane Mandžurije radi bakterioloških eksperimenata, evakuisan je u Koreju avgusta 1945. godine, gde se našao u zoni američkih okupacionih snaga. O tome svedoče arhivski materijali koje je objavio FSB.
Sputnik
Odred 731 - bio je jedinica japanske vojske koja se bavila istraživanjima u oblasti biološkog oružja, vršeći eksperimente na živim ljudima - ratnim zarobljenicima, otetim i osuđenicima. Odred je organizovan 1936. godine. Predvodio ga je japanski mikrobiolog, vojni hirurg i general-potpukovnik japanske vojske Širo Išii. Eksperimentatori su vršili oglede sa svim vrstama kuge, antraksa, gasne gangrene, tifusa i trbušnog tifusa, dizenterije, kolere i drugih bolesti.
„U avgustu 1945. deo odreda broj 731, uključen u pripremu bakteriološkog rata, evakuisan je u Koreju po naređenju japanske komande i trenutno se osoblje i sva oprema nalaze u zoni američkih okupacionih snaga“, navodi se u specijalnom saopštenju „O japanskoj pripremi bakteriološkog rata protiv SSSR-a", koju su u februaru 1947. godine pripremali službenici Ministarstva unutrašnjih poslova za Habarovsku teritoriju. Dokument je zasnovan na svedočenju japanskih ratnih zarobljenika – pripadnika odreda i ljudi povezanih sa njim.
Vođu odreda Širo Išii, čiji su eksperimenti ubili preko 10.000 ljudi, uhapsili su Amerikanci na kraju Drugog svetskog rata. Međutim, 1946. godine, na zahtev vrhovnog komandanta savezničkih okupacionih snaga u Aziji, Daglasa Makartura, američke vlasti su mu dale imunitet od krivičnog gonjenja u zamenu za podatke o istraživanjima biološkog oružja. Iši je umro 1959. od raka larinksa.
Prema arhivskom materijalu, žrtve za eksperimente su dovođene iz cele Mandžurije u Heibo kod Harbina. Svake godine, kao rezultat ovih eksperimenata, umiralo je po preko 3.000 ljudi.
Pogledajte i:
Komentar