SVET

Vladajuća stranka „Gruzijski san“ vodi sa 52,99 odsto; opozicija najavila proteste

Vladajuća stranka „Gruzijski san“ vodi sa 52,99 odsto na parlamentarnim izborima u Gruziji, pokazuju podaci Centralne izborne komisije.
Sputnik
Istovremeno, iz opozicije kažu da ne priznaju rezultate izbora i najavljuju počeetak uličnih protesta. Jedan od lidera "Koalicije za promene" kaže da će protesti krenuti 27. oktobra.
Četiri opozicione stranke prešle su cenzus od pet odsto da bi osvojile mandate u gruzijskom parlamentu, ali njihovi ukupni glasovi nisu dovoljni za formiranje parlamentarne većine, pokazuju podaci CIK-a.
Opoziciona partija Koalicija za promene osvojila je 11,2 odsto, Jedinstvo – Nacionalni pokret je osvojio 9,8 odsto, Jaka Gruzija - 9,02 odsto, „Gakarija je za Gruziju“ 8,22 odsto. Izlaznost je bila 58,9 odsto.

Izlazne ankete oprečne

Glasanje u Gruziji na parlamentarnim izborima je završeno, a vladajuća partija „Gruzijski san“ vodi sa oko 56,1 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete koje je objavila medijska kuća „Imedij“.
S druge strane, prema podacima izlaznih anketa koje je objavila opoziciona TV kompanija „Formula“, opozicija bi mogla da dobije većinu u gruzijskom parlamentu i utiče na formiranje vlade.
Kako je navela ova televizija, pozivajući se na izlazne ankete „Edison risrča“, vladajuća partija „Gruzijski san“ ide u opoziciju sa 67 osvojenih mandata, odnosno stranka je dobila 40,9 odsto glasova, dok je opozicija osvojila 51,9 odsto glasova ili 83 mandata.
Prethodno je saopšteno da je izlaznost bila poprilično visoka, a do 17 časova na glasanje je izašlo 50,6 odsto birača.
RUSIJA
U Gruziji se održavaju parlamentarni izbori, Moskva zabrinuta zbog mešanja Zapada
Komentar