RUSIJA

Zelenski odbio da primi Gutereša zbog BRIKS-a

Šef kijevskog režima Vladimir Zelenski otkazao je posetu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša Ukrajini nakon što je on prisustvovao samitu BRIKS-a u Kazanju, saopštila je agencija RBK Ukrajina, pozivajući se na izvore u kabinetu Zelenskog.
Sputnik
„Nakon Kazanja, Gutereš je želeo da dođe u Ukrajinu, ali predsednik (Zelenski) nije potvrdio njegovu posetu. Zato Gutereš neće doći“, rekao je neimenovani izvor „RBK Ukrajina“.
To je usledilo nakon što je Zelenski kritikovao UN zbog posete Gutereša samitu BRIKS-a u Kazanju.
„Na Dan Ujedinjenih nacija (24. oktobra se obeležava Dan UN) važno je da svet ne zaboravi ciljeve i principe Povelje UN, cilj stvaranja te organizacije, iako neki njeni funkcioneri daju prednost iskušenjima u Kazanju, a ne sadržaju Povelje UN“, rekao je Zelenski na Telegramu nakon samita.
I Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine se naljutilo na Gutereša jer je učestvovao na samitu BRIKS-a, a nije prisustvovao konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj u junu. Ukrajinsko Ministarstvo je saopštilo da je izbor Gutereša „pogrešan“ i da „ne doprinosi moru“, te da „podriva reputaciju UN“.
RUSIJA
Zaharova: Kijev nema pravo da diktira volju UN
Pogledajte još:
Komentar