RUSIJA

Erdogan: Video sam Putinovu želju za prekidom vatre u Ukrajini

Tokom pregovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Kazanju video sam njegovu želju za prekidom vatre u Ukrajini, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je prisustvovao Samitu BRIKS-a u glavnom gradu Tatarstana.
Sputnik

„Uverili smo se da Putin takođe teži održivom prekidu vatre. To su već potvrdili ministri spoljnih poslova Turske i Rusije, Hakan Fidan Sergej Lavrov, tokom njihovog sastanka u Istanbulu“, rekao je turski lider novinarima u avionu po povratku iz Kazanja.

Kako je rekao, u Kazanju je razgovarao je sa Putinom o razmeni zarobljenika između Moskve i Kijeva. Ankara će nastaviti da ulaže diplomatske napore u tom pogledu, poručio je Erdogan.
„Osim ponovnog uspostavljanja crnomorskog prehrambenog koridora i deminiranja Crnog mora, tokom sastanka sa Putinom i njegovom delegacijom videli smo da ima nade i za razmenu zarobljenika. Pratimo korake u vezi sa tom temom. Nastavićemo da činimo sve kako bi problemi bili rešeni diplomatskim putem. Naša želja je da se što pre otpočne sa mirovnim pregovorima i otvori put ka povoljnom ishodu. Nastavićemo neumorno da radimo kako bi taj cilj bio postignut. Nastavljamo da ističemo da u ratu nema pobednika, a da u mirovnom procesu neće biti gubitnika. Taj rat će se obavezno završiti i naš zadatak je da se završi bez dodatne krvi i suza“, objasnio je predsednik.

S-400

Erdogan je govorio i o isporukama ruskih sistema S-400. On je naveo da će Ankara samostalno doneti odluku o kupovini drugog puka tih sistema.
„Što se tiče S-400, nećemo razmišljati o tome ko će šta reći o sledećoj fazi vezanoj za tu temu. Mi ćemo, kao Vlada Republike Turske, sami doneti tu odluku. Vlada će se sastati, proceniti pitanje i doneti odluku“, rekao je turski lider.

BRIKS

Turska želi da razvija saradnju sa BRIKS-om u narednom periodu u skladu sa svojim interesima, poručio je Erdogan.
Po povratku sa Samita asocijacije, on je ocenio da će stvaranje alternativnog finansijskog i platnog sistema doprineti diverzifikaciji svetske trgovine, kao i da će trgovina nacionalnim valutama osloboditi bilateralnu trgovinu od valutnog pritiska.

Sirija

Predsednik Turske izjavio je i da očekuje „konstruktivne korake“ u bliskoj budućnosti kada je reč o normalizaciji odnosa sa Sirijom.
„Od samog početka procesa normalizacije smo isticali da se zalažemo za zaštitu teritorijalnog integriteta Sirije i uspostavljanje stabilnog, pravednog i sveobuhvatnog mira u našem susedstvu. Osim zaštite naših granica, takav odnos je i u osnovi našeg shvatanja borbe protiv terorističkih organizacija. Naš region se pretvorio u vstreni obruč i, nažalost, on se svakog dana sužava. Nadamo se da će sirijska administracija spoznati prednosti iskrene i stvarne normalizacije odnosa sa Tuskom i preduzeti odgovarajuće korake, kao i da ćemo uskoro videti konstruktivne poteze u tom pravcu i normalizovati odnose sa Sirijom“, dodao je on.
Ruski predsednik Vladimir Putin je u četvrtak na pres-konferenciji nakon Samita BRIKS-a u Kazanju izjavio da je predstavnik turskog predsednika pre nekoliko dana predložio da se razmotre nove ideje o Ukrajini, ali da je Kijev odustao.
RUSIJA
Posebna geopolitička uloga Turske: Sastali se Putin i Erdogan
Pogledajte i:
Komentar