SRBIJA

Zašto Evropa ovde šalje antisrpske i antiruske jastrebove

Evropski parlament je svesno imenovao na pozicije izvestilaca za Srbiju i za Prištinu ljude iz država za koje se zna da imaju ličnu istoriju neprijateljskog odnosa sa Srbijom i sa Rusijom ne zato što ne želi Srbiju u EU već što želi da slomi Srbiju pre nego je prime u EU, ocenjeuje profesor Stevica Deđanski.
Sputnik
U narednih pet godina odnos EU i napredak Srbije na evropskom putu zavisiće, između ostalog, i od izveštaja bivšeg estonskog generala i komandanta estonske vojske Riha Terasa koji će najverovatnije biti novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, kao i od Tonija Picule, hrvatskog političara poznatog po ne baš dobrom mišljenju o Srbiji, a koji je imenovan za stalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.

Jasna poruka Srbiji

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da je Evropska unija poslala jasnu poruku Srbiji time što je Estonca i rusofoba imenovala za izvestioca za Kosovo, a za izvestioca za Srbiju hrvatskog političara koji je poznat po predanoj mržnji koju gaji prema našoj zemlji.
„EP je svesno imenovala na ove pozicije ljude iz država za koje se zna da imaju ličnu istoriju loših odnosa sa Srbijom i sa Rusijom. U isto vreme, ovo nije poruka da EU neće Srbiju u svojim redovima, već da je žele, ali slomljenu,“ smatra Deđanski.
Imenovanja Estonca i to bivšeg vojnika na mesto izvestioca za Kosovo, po mišljenju našeg sagovornika, ima veze sa namerom međunarodne zajednice da Prištinu smesti što pre pod okrilje NATO pakta, dok je imenovanje Picule kao izvestioca za Srbiju više element za podizanje tenzije po potrebi.
„Mislim da je Picula tu da bi što više zatezao kanap na našem putu ka EU jer je jasno da od proširenja EU nema ništa. Drugi razlog je njegov poznati antisrpski stav jer će se on pitati za određene procese i stvari koje će se dešavati u srpskom društvu,“ navodi Deđanski.

Slomiti Srbiju

Isti slučaj je i sa estonskim izvestiocem za Kosovo, kaže naš sagovornik, uz napomenu da im je zajednički interes da se Srbija pritisne sa svih strana.
„Izjave Picule samo govore šta nas čeka, kao i izbor osobe iz vojnog kadra iz Estonije za KiM. Dakle, utisak je da će se Priština forsirati a Srbija usporavati i uslovljavati. Tako da tu nema ničeg novog“, kaže on.
Deđanski smatra i da je Piculi ovo nagrada za dugogodišnji rad na mržnji prema Srbiji i Srbima, dok ćemo od Estonca čuti šta ima u planu kad bude i zvanično imenovan.
Inače Teras je šef nacionalne delegacije grupe EPP (Evropske narodne partije) za Estoniju. Ove godine izabran je i za člana delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, uključujući Parlamentarni odbor EU-Bosna i Hercegovina za stabilizaciju i pridruživanje i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo.
Teras će zameniti nemačku evroposlanicu Violu fon Kramon koja je na toj funkciji bila od 2019. godine.
Civilno obrazovanje generala Terrasa uključivalo je studije istorije na Univerzitetu u Tartuu i magisterij iz političkih nauka i sociologije na Univerzitetu Bundesvera.
Njegovo vojno obrazovanje obuhvatalo je studije na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Ujedinjenom Kraljevstvu, kurs zajedničke komande i generalštaba na Baltičkom odbrambenom koledžu, međunarodni kurs Pekinškog vojnog univerziteta, kurs evropske bezbednosne politike u Ženevskom centru za bezbednosnu politiku i druge kursevi osnovnog vojnog obrazovanja.

Evropski poslanik je od 2019.godine.

Tonino Picula, hrvatski političar iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i evroposlanik od 2013. godine, radio je i kao izvestilac EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i takozvanim Kosovom i zamenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.
Učesnik je ratova 90-ih, a domaćoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po Srbiju. U prethodnom mandatu bio je izvestilac za Crnu Goru.
Picula je inače odmah po imenovanju na novu dužnost stigao da poruči Srbiji da nije za napredak na evorpskom putu nije dovoljno samo da prizna nezavisnost tzv. Kosova već da postoji niz drugih zahteva koje treba da ispuni a koji se, kako je istakao, postavljaju pred zemlje kandidate.
SRBIJA
Picula: Nije dovoljno samo da Srbija prizna Kosovo kako bi napredovala na evropskom putu
SRBIJA
„Dobro smo razumeli poruku EP“: Vučić o imenovanju Tonina Picule za izvestioca za Srbiju
Komentar