Portparol Mekdonald's-a rekao je u sredu da je lanac brze hrane prodao oko milion tih hamburgera u vremenskom okviru kada se bolest pojavila, preneo je Ci-Bi-Es njuz.
Kompanija je saopštila da veruje da bi se više ljudi razbolelo da kontaminacija potiče od samih pljeskavica, dodajući da bi krivac mogao biti luk koji se koristi na pljeskavicama.
Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti povezali su u utorak "kvorter paunder" hamburgere sa izbijanjem zaraze, koja je zabeležena u Koloradu, Nebraski i drugim državama.
Većina onih koji su se razboleli prijavili su da su jeli "kvorter paunder" iz tog restorana, a istražitelji rade na tome da potvrde koji je sastojak hrane kontaminiran.
Iz Mekdonald's-a je saopšteno da se njihovi hamburgeri spremaju na 175 stepeni, što je iznad nivoa od 160 stepeni potrebnog za ubijanje bakterije ešerihije koli, a glavni direktor za lanac snabdevanja u Severnoj Americi Cezar Pinja rekao je da početna istraga kompanije sugeriše da bi neke od bolesti ešerihije koli mogle biti povezane sa narezanim lukom koji se koristi u "kvarter paunderu".
MekDonald's je uklonio narezani luk i juneće pljeskavice od četvrt funte sa svojih lokacija u Koloradu, Kanzasu, Juti, Vajomingu i delovima Ajdaha, Ajove, Misurija, Montane, Nebraske, Nevade, Novog Meksika i Oklahome.
Američka Agencija za hranu i lekove kaže da su narezani luk ili goveđe pljeskavice najverovatniji izvor zaraze, a Mekdonalds je izbacio tu vrstu hamburgera u petini svojih restorana, piše Ci-En-En.
Agencija je navela i da luk narezan na kockice i druge vrste goveđih pljeskavica koje se koriste u Mekdonaldsu nisu povezani sa ovom epidemijom.
Pogledajte i: