RUSIJA

Si Đinping: Što pre postići deeskalaciju situacije u Ukrajini

Važno je što pre postići deeskalaciju situacije u Ukrajini i ponuditi način za regulisanje krize, poručio je kineski predsednik Si Đinping na plenarnoj sednici Samita BRIKS-a.
Sputnik
Kina je, zajedno sa Brazilom, objavila šest tačaka za regulisanje ukrajinske krize, podsetio je on.

„Zajedno sa drugim zemljama inicirali smo formiranje 'grupe prijatelja mira' u UN. Važno je postići deeskalaciju situacije što je pre moguće i utrti put za političko regulisanje krize. Inicijativa koju sam izneo o globalnoj bezbednosti naišla je na pozitivan odgovor i ostvarila važne rezultate u mnogim oblastima, uključujući osiguravanju globalne stabilnosti“, napomenuo je Si.

Predsednik Kine je zahvalio ruskom kolegi Vladimiru Putinu na uspešnom održavanju Samita BRIKS-a.
Si je pozvao članice BRIKS-a da igraju vodeću ulogu u reformi globalnog sistema ekonomskog upravljanja.
„Trebalo bi da budemo ključna snaga za sveukupni razvoj, da aktivno učestvujemo i vodimo reformu globalnog sistema ekonomskog upravljanja , kao i da pomognemo da razvoj bude u fokusu međunarodne ekonomske i trgovinske agende“, rekao je kineski lider.
Kina apeluje na zemlje BRIKS-a da jačaju dijalog i podržavaju jedni druge u izboru puta modernizacije, dodao je.
Kako je rekao, zemlje BRIKS-a bi trebalo da budu stabilizujuća snaga za održavanje mira, upravljanje globalnom bezbednošću i rešavanje pitanja od vitalne važnosti.
Peking će uvek voditi računa o zemljama Globalnog juga i podržavati pridruživanje tih zemalja radu BRIKS-a, napomenuo je predsednik.
Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. U Kazanju je trenutno u toku plenarna sednica Samita u formatu „BRIKS plus/autrič“, kojim predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin, uz učešće predstavnika skoro 40 zemalja.
RUSIJA
Si na Samitu BRIKS-a: Doneta je još jedna važna odluka
Pogledajte i:
Komentar