RUSIJA

Vulin za Sputnjik: Nadam se da za Srbiju ima mesta u BRIKS-u

Srbija se nada da će za nju biti mesta u BRIKS-u, koji nudi mnogo slobode i ne zahteva promenu političkog sistema ili pristupanje režimima sankcija, rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin za Sputnjik. Takođe je istakao da je Srbija zadovoljna cenom ruskog gasa.
Sputnik
On je istakao da se Srbija oseća među prijateljima u BRIKS-u, koji, kako je rekao, nudi slobodu izbora, što je za Beograd važna alternativa.
''Prvi put možemo da biramo. Trebalo bi da naučimo da, na kraju krajeva, možemo da biramo. Ovo je za nas veoma važno. Veoma sam zainteresovan da saznam više o BRIKS-u i nadam se da će u njemu biti mesta za Srbiju”, rekao je Vulin na marginama samita.
On je takođe naglasio da je BRIKS organizacija koja ne zahteva od bilo koga da menja politički sistem ili se pridruži režimu sankcija, istićući da postaje prava i pouzdana alternativa EU.

„Lično, ne vidim budućnost u Evropskoj uniji, ne vidim budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali me brine i budućnost same Evropske unije kao organizacije. Za nas bi bilo neodgovorno da prekinemo sav naš rad u pravcu EU i da kažemo: šta je bilo, bilo je. Ne. Ali BRIKS je veoma važan. BRIKS postaje prava alternativa Evropskoj uniji. Pre par godina nismo imaju bilo kakvu alternativu Evropskoj uniji. Sada BRIKS, kao potpuno nova platforma, postaje prava i pouzdana alternativa“, rekao je Vulin agenciji na marginama samita BRIKS-a.

On je rekao da očekuje "mnogo" od samita, uključujući nove predloge i ideje, kao i šta će biti sledeći korak za vodeće zemlje BRIKS-a.
"Očekujemo da vidimo nove predloge, da vidimo nove ideje, da vidimo šta će biti sledeći korak vodećih zemalja BRIKS-a. Zajednička valuta? Hoće li ovo biti neka vrsta jačeg saveza? BRIKS je i dalje platforma. Nije ekonomski savez, to je platforma. Još uvek nema zajedničke institucije. Sačekaćemo, pa ćemo videti", dodao je on.

Srbija zadovoljna cenama ruskog gasa

Beograd je zadovoljan cenama ruskog gasa, Moskva je pouzdan i predvidljiv partner Srbije u energetskom sektoru, izjavio je Vulin za Sputnjik.
„Cene su formirane veoma darežljivo, veoma prijateljski prema Srbiji. Nemamo apsolutno nikakvih problema sa količinom gasa za Srbiju. Veoma smo zadovoljni i osećamo se potpuno energetski bezbedno. Rusija je veoma pouzdan, veoma transparentan i veoma predvidiv partner kada su u pitanje naše isporuke gasa i mi nemamo apsolutno nikakvu nameru da to menjamo. Zahvalni smo na saradnji i zadovoljni smo uslovima“, rekao je Vulin na marginama samita BRIKS.

Vučić - veliki pristalica prijateljstva sa Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veliki je pristalica prijateljstva sa Rusijom, rekao je Vulin.
„Moj predsednik se zaista divi istoriji Rusije, njenoj kulturi i on je nepokolebljivi pristalica prijateljstva Rusije i Srbije. I, ako mogu tako da kažem, predsednik Vučić i predsednik Putin su prijatelji“, istakao je Vulin.
On je podsetio da Vučić planira da učestvuje na obeležavanju 80. godišnjice pobede nad fašizmom 9. maja sledeće godine u Moskvi.
„Zato čekam sastanak predsednika Vučića i predsednika Putina u Moskvi. Da li će se sastajati u trećim zemljama, sada ne mogu da kažem“, dodao je on.
Samit BRIKS-a održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra.
RUSIJA
Zdravica za procvat: Putin priredio svečani prijem za lidere BRIKS-a
Komentar