SRBIJA

Slovačka odlukom da zatvori Kancelariju u Prištini – stavila do znanja da je uz Srbiju

Vlada Slovačke koju vodi premijer Robert Fic, polazi od stava svojih državnih i nacionalnih interesa, i približava se onim principima koji daju prednost međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija i činjenici da je Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije, kaže Zoran Milivojević povodom najave ove države da zatvara Kancelariju u Prištini.
Sputnik
Slovačka, jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, odlučila je da zatvori svoju Kancelariju za vezu u Prištini četvrt veka nakon njenog otvaranja, uz objašnjenje da je to vezano za smanjenje troškova i reorganizaciju diplomatske službe, sa kojim se sagovornik Sputnjika diplomata i bivši ambasador Zoran Milivojević baš i ne slaže.

Ne uklapa se u politiku Slovačke

„Uz svo uvažavanje obrazloženja koje je dala Slovačka povodom zatvaranja kancelarije u Prištini, mislim da je ovde najvažnija politička odluka, da ta kancelarija Slovačkoj nije više potrebna jer se ne uklapa u njenu aktuelnu politiku na ovim prostorima što se podudara sa njihovim stavom da ne priznaju takozvanu kosovsku državnost. Vlada Slovačke koju vodi premijer Robert Fic, polazi od stava svojih državni i nacionalnih interesa, i smatra da su odnosi sa Srbijom na takvom nivou da više nema potrebe za tom kancelarijom,“ kaže Milivojević.
Drugim rečima, dodaje Milivojević, Slovačka je ovim činom demonstrirala da ostaje čvrsto na poziciji nepriznavanja Kosova.
„Trojni sastanak u Kormornu između Mađarske, Slovačke i Srbije pokazao je da su odnosi između između država na visokom nivou i da idu u pravcu strateških odnosa kao i da se slovačka vlada opredelila da odnose sa Srbijom na tom nivou gaju uvažavajući svoje stavove ali i stavove Srbije kada je reč o KiM.
Ujedno dodaje naš sagovornik, to znači i da slovačka vlada nastupa sa pozicije nezavisnosti i uvažavanja sopstvenih interesa ali znači i da Slovačka podržava principe na kojima Srbija brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet.
„Znači da se približava onim principima koji daju prednost međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija i činjenici da je Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije. Ovo je suština ove političke odluke Slovačke i po meni, najvažniji elementa za analizu i za stav prema tome je prijateljski odnos prema Srbiji i značaj koji Slovačka pridaje odnosima sa Srbijom i uvažavanje njenih principa vezano za KiM,“ ističe Milivojević.
Tako da, kaže Milivojević, očigledno je da trojni sastanak koji se desio u Komornu govori da su ove tri države prednost dale suverenističkoj politici.

Stvar se suverenističko jezgro

„Slovačka nije priznala Kosovo kao državu, i Brisel sa tim mora da računa a sa druge strane možda Brisel treba da računa sa jednom važnijom činjenicom a to je da vlada Fica vodi politiku koja uvažava nacionalne interese i koja je na linijama nezavisnosti i uvažavanja sopstvenih nacionalnih interesa koje je na liniji suverenizma. Nije zato slučajno to se ovde stvara jedno regionalno jezgro suverenizma na ovim prostorima, a to je i pokazao ovaj trojni sastanak, dakle politika koja pre svega polazi od državnih i nacionalnih interesa,“ zaključak je Milivojevića.
Odlukom Vlade Slovačke, Kancelarija za vezu Republike Slovačke u Prištini biće zatvorena do 31. decembra 2024. godine, zbog reorganizacije diplomatske mreže i smanjenja budžeta, navedeno je u odgovoru Odeljenja za komunikacije slovačkog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova
Kako se navodi, odluka o zatvaranju Kancelarije u Prištini doneta je prošlog meseca.
Inače, Slovačka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar izjavio je u petak posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem u Beogradu da pozicija Slovačke o nepriznavanju tzv. Kosova ostaje nepromenjena.
SRBIJA
Slovačka zatvara svoju Kancelariju za vezu u Prištini
SRBIJA
Suverenistički trio: Šta povezuje Srbiju, Mađarsku i Slovačku
Komentar