RUSIJA

Prvog dana Samita BRIKS-a Putin imao uspešne razgovore u četiri oka sa svim liderima

Predsednik Rusije Vladimir Putin imao je prvog dana Samita BRIKS-a razgovore u četiri oka sa praktično svim liderima koji su doputovali u Kazanj, a razmatrana su važna i osetljiva pitanja, rekao je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov. Razgovori su bili uspešni, dodao je on. Na večeri koja je organizovana za lidere jedan od tema bila je i Ukrajina.
Sputnik

„Naše rukovodstvo je uspelo da održi razgovore u četiri oka, praktično sa svima je bio sastanak. I razmatrana su najvažnija i najosetljivija pitanja“, rekao je Ušakov.

Prema njegovim rečima, tokom večere lideri su razgovarali o Kazanju, Tatarstanu, istoriji, Volgi, njenoj važnosti za Ruse.
„Zatim su se lideri dotakli i tema koje se tiču direktno Samita“, naveo je on.
Jedna od tema bila je i Ukrajina, a u okviru toga i kinesko-brazilska inicijativa.
Rusija smatra da je ta inicijativa korisna, a predsednik Putin je o tome razgovarao s predsednicima Lulom sa Silvom i Si Đinpingom.
„Ne pokreću sve zemlje ukrajinsko pitanje, ali sa nekim liderima Putin je o tome razgovarao manje ili više iscrpno“, dodao je Ušakov.
Jedan od razgovora koje je Putin juče ima bio je i onaj sa Si Đinpingom a lideri su posebnu pažnju posvetili infrastrukturi i transakcijama između dve države, naveo je Putinov pomoćnik.
Tokom razgovora Putina i predsednika Irana Masuda Pezeškijana biće reči i o zvaničnoj poseti iranskog lidera Moskvi.
Putinov pomoćnik je rekao i da je u okviru BRIKS-a postignut dogovor o kriterijumima za državu - partnera. Dalje proširenje organizacije odvijaće se u skladu s tim, naveo je Ušakov.
Usaglašen je spisak od 13 država, ali on još nije objavljen.
Pogledajte i:
Komentar