KULTURA

Predstavljena Sabrana dela Emira Kusturice: Simbol slobodnog stvaralaštva /foto/

Predstavljanje svake od pet do sada objavljenih knjiga Emira Kusturice uvek je dočekivano kao prvorazredni kulturni događaj. Ta dobra tradicija nastavljena je i današnjom promocijom Sabranih dela proslavljenog reditelja u izdanju kuće Kosmos.
Sputnik
Govoreći o jedinstvenom književnom opusu, prof. dr Milo Lompar, koji je i autor svih pet predgovora kojima su opremljene Kusturičine knjige, podsetio je da je već od prve, autobiografske knjige „Smrt je neprovjerena glasina“ pisac Kusturica demonstrirao kako se prožimanjem književnog i filmskog pripovedanja stvara osobena književnost.
„U toj autobiografiji koja se pretapa između činjenica i oblika, pratimo glavnog junaka i njegov put od autsajdera do insajdera, što samom pripovedanju daje unutrašnju dinamiku“, kazao je Lompar, navodeći da Kusturičin književni rukopis obiluje i kozerskim pripovedanjem, anegdotama, kao i igrom tužnog i smešnog.
Za književnog kritičara Želidraga Nikčevića reč je o delu koje umesto estradnih imitacija stranih uzora nudi duboko ljudske priče lišene usiljenog pripovedanja.
„To je proza duboko ljudska, pravdoljubiva, prožeta duševnom svetlošću, što je u našoj duhovnoj klimi neobično. Čini se da ta prisutna radost i emocionalnost svojom snagom nadjačava one Kusturičine oštrice koje takođe postoje u njegovom delu“, kazao je Nikčević.
Podsetivši da se pisac Kusturica kreće od esejističkog i kozerskog do filmskog i metafizičkog, Nikčević je dodao da to čini da i naše kanonske predstave o umetnosti budu uzdrmane.
„To je proza kao specijalna operacija koja se sprovodi uz veliku energiju gde je u igri mnogo više od obične literature. Ona je simbol slobodnog stvaralaštva“.
Opušten i duhovit profesor Kusturica je, obrativši se prisutnima, otkrio kako izgleda kada se u njemu bore čovek i Hercegovac, kako kad pomisli da uradi nešto dobro Hercegovac nadvlada, ali da u pisanju ipak nije tako, te da velikih dela nema bez plemenite igre i drumskih razbojnika.
„Od Venecije do danas, u meni se bore čovek i Hercegovac, autsajder i insajder. Poredak, nered i povratak u red – to je zakonitost svake celine kojoj sam težio“, rekao je Emir Kusturica koji je posle promocije na štandu izdavača potpisivao primerke svojih knjiga.
Red poštovaoca i čitalaca potvrdio je da se njegova reč, književna koliko i filmska i dalje s pažnjom prati i očekuje.
Pogledajte i:
Komentar