MULTIMEDIJA

Jesen na Zlatiboru /foto/

Zlatibor, poznata srpska planina i turistička destinacija jednako je popularna tokom čitave godine, a kako izgleda u jesen prikazujemo u nastavku.
Sputnik
1 / 7

Zlatibor je planina i park prirode u Srbiji koja se prostire na površini od oko 1.000 kilometara kvadratnih, dugačka je 55km a široka i do 20km.

2 / 7

Najviši vrh je Tornik.

3 / 7

Zlatibor je popularna destinacija jer nudi bogatu turističiku ponudu pa svako moće pronći nešto u skladu sa svojim interesovanjima.

4 / 7

Postoje tri predanja o postanku imena Zlatibora.

Izvesno je da je to ime nastalo od reči zlato, odnosno zlatni i bor, ali ne zna se na koji način.

5 / 7

Jedno kaže da je ime Zlatibora nastalo od zlatne boje njegovih pašnjaka, što nije sasvim verovatno, jer zlatiborski pašnjaci nisu toliko stari, i ovo predanje ne objašnjava otkud reč bor u imenu Zlatibora.

6 / 7

Drugo predanje kaže da su se doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine na Zlatibor hvalili bogatstvom borove šume, govoreći: „Zlatan je to bor!".

7 / 7

Treće predanje, verovatno i najtačnije, kaže da je to ime postalo od jedne veoma retke vrste belog bora, tzv.zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica, po sarajevskom inženjeru Salihu Omanoviću. Zlatnog bora još samo ima u selu Negbini i stavljen je pod zaštitu države.

Komentar