EKONOMIJA

Po čemu se BRIKS razlikuje od drugih međunarodnih organizacija i šta je postigao za 18 godina?

Ruski grad Kazanj domaćin je 16. samita BRIKS-a, a trodnevnom događaju prisustvuju lideri 36 zemalja, uključujući i 22 šefa država ili vlada. Sputnjik vam predstavlja detaljnu analizu po čemu se BRIKS razlikuje od drugih međunarodnih organizacija.
Sputnik
BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011.godine. Trinaest godina kasnije, 1. januara 2024. punopravni članovi organizacije postali su Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija, a Rusija je preuzela predsedavanje BRIKS-om.
BRIKS je započeo saradnju sa zemljama trećih strana početkom 2010-ih kroz format „BRICS Plus/Outreach“. Oko 40 zemalja zainteresovano je za saradnju sa grupom na različite načine.
BRIKS je klub „članica istomišljenika“, a ne blok kao što su NATO ili EU, s obzirom da nema povelju, budžet, sekretarijat i nadnacionalne strukture.

Šta je BRIKS postigao?

Prošireni BRIKS predstavlja oko 45 odsto svetske populacije (3,6 milijardi ljudi), države sa BDP-om od 28,5 biliona dolara (MMF, 2023).
BRIKS sada učestvuje sa 36 odsto globalnog BDP-a (PPP), nadmašujući G7 (29,3 odsto) i EU (14,5 odsto).
Rast BDP-a zemalja BRIKS-a za 2024. godinu predviđen je na 4 odsto, naspram 1,7 odsto, koliko se predviđa za G7 i 3,2 odsto na globalnom nivou, rekao je Putin na poslovnom forumu BRIKS-a.
Prema izveštaju o bogatstvu BRIKS-a iz januara 2024. godine, ovaj blok raspolaže sa 45 biliona dolara investicionog bogatstva.
Udeo zemalja BRIKS-a u globalnoj proizvodnji sirove nafte iznosi 45 odsto.
U zemljama BRIKS-a nalazi se preko 20 odsto globalnih rezervi zlata, predvođene Rusijom (2.340 tona) i Kinom (2.260 tona), proračuni su Sputnjika koristeći podatke Svetskog saveta za zlato.
Udeo zemalja BRIKS-a u svetkosm izvozu iznosi 25 odsto. U 2023. godini, trgovina Rusije je dostigla 228 milijardi dolara sa Kinom, 57 milijardi dolara sa Indijom i 13 milijardi dolara sa Brazilom i Južnom Afrikom.
BRIKS je osnovao Novu razvojnu banku 2014. godine za finansiranje projekata infrastrukture i održivog razvoja u državama članicama i tržištima u razvoju. Ovlašćeni kapital banke je 100 milijardi dolara.
Od 2016. godine, banka je uložila u 138 projekata širom Kine, Indije, Brazila, Rusije, Južne Afrike, Bangladeša i Egipta, navodi se na sajtu banke.
Usred sankcija Zapada, oko 65 odsto transkacija između Rusije i partnera BRIKS-a vrši se u nacionalnim valutama.

Na čemu BRIKS radi?

BRIKS razvija alate za inkluzivni finansijski sistem, uključujući zajedničku obračunsku jedinicu (Unit), platformu za multilateralno poravnanje (BRICS Bridge), sistem za plaćenje zasnovan na blokčein tehnologiji (BRICS Pay), depozitarnu instituciju za poravnanje (BRICS Clear), sistem osiguranja i nezavisnu agenciju za ocenu kreditnog rizika.
Pogledajte i:
Komentar