SRBIJA

„Okrenuta nova stranica odnosa Crne Gore i Srbije“: Mandić u Beogradu sa Vučevićem /foto/

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem i poručio da je Srbija spremna da radi na unapređenju odnosa sa bratskom i prijateljskom Crnom Gorom, kao i da su iza nas godine veštački kreiranih podela, a ispred nas dani novog poglavlja u odnosima dve zemlje.
Sputnik
Vučević je rekao da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije.
On je ukazao na to da je popis stanovništva u Crnoj Gori unutrašnja stvar, ali da je važno istaći kako su Srbi sačuvali svoj nacionalni identitet.
"Ponosan sam na srpski narod u Crnoj Gori", dodao je Vučević.
Premijer je naglasio da će Srbija uvek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda u skladu sa evropskim standardima, kao što to radi i u komunikaciji sa drugim državama, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Vučević je rekao i da se nada da će uskoro u Beogradu videti ambasadora Crne Gore, što će pospešiti kvalitetnije odnose i saradnju.
Premijer je istakao da Srbija sa Crnom Gorom ima dobre ekonomske odnose i razmenu dobara i usluga.
Predsednik parlamenta Crne Gore Andrija Mandić je ocenio da je ovaj bratski sastanak od izuzetne važnosti za snaženje odnosa između dve najbliže zemlje u regionu – Srbije i Crne Gore, te da bolju zajedničku budućnost moramo graditi na osnovima zdrave ekonomije i bolje infrastrukturne povezanosti.
Mandić je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks naveo i da je sa Vučevićem razgovarao o kapitalnim infrastrukturnim projektima autoputa, rekonstrukciji pruge Beograd-Bar i valorizaciji Luke Bar.
„Crna Gora je obezbedila sredstva za deonicu autoputa do Andrijevice, kao i rekonstrukciju dela pruge koji se nalazi u Crnoj Gori“, naveo je Mandić.
Predsednik crnogorskog parlamenta i srpski premijer su se saglasili da bi izgradnju deonice koja bi spojila Andrijevicu i Duge Poljane na međunarodnom tenderu bilo poželjno predstaviti kao zajednički projekat Crne Gore i Srbije.
Andrija Mandić je, u kontekstu bliskih veza Srbije i Crne Gore, istakao da su koreni premijera Vučevića upravo iz Kuča, dodavši da bi oni sigurno želeli da ugoste premijera u njegovoj starevini prilikom zvanične posete predsednika Vlade Srbije Crnoj Gori.
Pogledajte i:
Komentar