Specijalna operacija u Ukrajini

Hoće li Južna i Severna Koreja zaratiti u Ukrajini

Južna Koreja razmatra slanje ofanzivnog oružja i vojnog osoblja u Ukrajinu za rat protiv Rusije, ako Severna Koreja pošalje svoju vojsku u zonu specijalne operacije, što će, kako ocenjuju ruski eksperti, dovesti do jačanja eskalacije.
Sputnik
„Za početak treba imati u vidu da je Južna Koreja odavno veoma aktivan saveznik Ukrajine u ovom sukobu, iako ne ratuje. Konkretno, najsenzacionalnija i najznačajnija činjenica je da je Južna Koreja isporučila više od pola miliona granata prema prilično lukavoj, ali utvrđenoj šemi – ta municija je bila predata Sjedinjenim Državama, a onda su SAD tu municiju isporučili Ukrajini, što je bio jedan od faktora za mogućnost sprovođenja tzv. kontraofanzive 2023. godine“, kaže ruski vojni ekspert Aleksej Anpilogov.
Kijev tvrdi da Moskva planira da u narednim mesecima angažuje severnokorejske specijalce u ratu protiv Ukrajine, a prema rečima predsednika Vladimira Zelenskog, oko 10.000 severnokorejskih vojnika priprema se da se pridruži ruskoj vojsci. Postoje i tvrdnje da je Severna Koreja već poslala deo svojih specijalnih snaga na ruski Daleki istok na obuku i aklimatizaciju u lokalnim vojnim bazama.
Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov tvrdi da se oko 11.000 severnokorejskih vojnika već nalazi u Rusiji i da će „biti spremni za borbu“ do 1. novembra, dok je južnokorejska obaveštajna služba saopštila da veruje da će Severna Koreja rasporediti četiri brigade od ukupno 12.000 vojnika, uključujući 1.500 pripadnika specijalnih snaga.
Komentarišući navodno slanje severnokorejskih trupa u zonu specijalne vojne operacije, Kremlj je naveo da postoji mnogo kontradiktornih informacija koje se moraju tretirati na odgovarajući način, jer „Južna Koreja izjavljuje jedno, a onda Pentagon navodi da nema potvrdu toga“.
Takođe, generalni sekretar NATO-a Mark Rute je naveo da Alijansa ne može da potvrdi da Pjongjang šalje svoje vojnike u Ukrajinu, dok se Severna Koreja je u ponedeljak prvi put oglasila po ovom pitanju i odbacila optužbe Južne Koreje da šalje vojnike za učešće u sukobu u Ukrajini na strani Rusije, nazivajući ih „neosnovanim glasinama“.
Ranije je i predsednik Rusije Vladimir Putin, na pitanje da li bi dozvolio da vojno osoblje iz Severne Koreje bude angažovano u specijalnoj operaciji, rekao da Rusija „od nikog to nije tražila“ i da „nema potrebe“ za tim.

Južnokorejsko oružje će, kao i zapadno, goreti u Ukrajini

Uprkos tome, južnokorejski mediji tvrde da Seul razmatra slanje vojnog osoblja u Ukrajinu radi nadgledanja severnokorejskih trupa, koje bi Rusija navodno mogla da uključi u svoju operaciju. Postoji mogućnost da osoblje bude poslato u Ukrajinu kako bi pratilo taktiku i borbene sposobnosti severnokorejskih specijalnih jedinica poslatih kao podršku Rusiji.
Ukoliko tim iz Južne Koreje bude poslat, mogao bi uključiti vojno osoblje iz obaveštajnih jedinica, koje bi moglo analizirati taktiku Pjongjanga ili učestvovati u ispitivanju zarobljenih vojnika iz Severne Koreje, a takođe može dostavljati Kijevu obaveštajne podatke i informacije o principima delovanja severnokorejskih jedinica, psihologiji i moralnom duhu vojnika, navode mediji.
Anpilogov ocenjuje da će slanje nekoliko desetina južnokorejskih vojnika, instruktora ili savetnika, teško moći radikalno da promeni situaciju na bojnom polju, ali smatra da pomoć Južne Koreje Kijevu treba sagledati kroz prizmu južnokorejske vojne industrije, koja beleži veliki uspon.
„I upravo južnokorejsko oružje može postati taj faktor koji će imati sposobnost da utiče na sukob, a ne ovo slanje instruktora“.
Južna Koreja razmatra direktne isporuke smrtonosnog oružja Ukrajini kao deo mera protiv vojnih veza između Severne Koreje i Rusije. Tvrdnje da je Seul do sada obezbeđivao samo humanitarnu pomoć Kijevu Anpilogov naziva „licemernim“, s obzirom na to da je ta zemlja indirektno isporučila artiljerijske granate preko Sjedinjenih Američkih Država.
„Kao što sam već rekao, to je prilično licemerna pozicija, jer Južna Koreja već de fakto isporučuje municiju, doduše kroz ovu šemu preko Sjedinjenih Država. S tim u vezi, Južna Koreja ima šta da ponudi Kijevu, a to su i samohodne haubice K-5, borbeni tenkovi K-2, koje nazivaju južnokorejskim ‘abramsima’ i drugu tehniku. Ali baš kao što gore ‘abramsi’ i druga tehnika zapadne proizvodnje, tako će isto goreti i južnokorejsko oružje“, kaže vojni ekspert.
Južna Koreja je i vojni i politički protektorat Sjedinjenih Država, dodaje Anpilogov.
„Prema tome, iza svega ovog stoji Vašington. Čak i ako ne izdaje direktna naređenja, onda daje veoma jasna uputstva i savete, koje južnokorejska prestonica prosto ne može da odbije“.
Ipak, Južna Koreja neće moći mnogo naoružanja da isporuči Kijevu u bliskoj budućnosti, jer su kapaciteti njene vojne industrije trenutno prebukirani, s obzirom da proizvode oružje za Poljsku i druge zemlje, uglavnom istočne i zapadne Evrope.
„I stoga, ovde možemo samo da govorimo o tome da će neka količina vojne opreme koja je već u proizvodnji biti prebačena i isporučena Ukrajini tako što neće biti isporučena po postojećim ugovorima koje trenutno izvršava južnokorejski vojno-industrijski kompleks“, smatra Anpilogov.

Rusija može, ako poželi, da angažuje severnokorejsku vojsku

Podsećajući da su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un u junu ove godine potpisali sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, Anpilogov napominje da bi Rusija, ako bi htela, mogla da angažuje severnokorejsku vojsku.
„Takav scenario je moguć u okviru sporazuma o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći, koji je, podsetiću, zaključen između Rusije i Severne Koreje tokom poslednje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu. Taj dogovor, između ostalog, predviđa pružanje vojne pomoći u slučaju da jedna od zemalja bude izložena spoljnoj agresiji. Mi ćemo razmotriti sada situaciju, s obzirom da se ukrajinska vojska nalazi na međunarodno priznatoj teritoriji Ruske Federacije – konkretno, u Kurskoj oblasti. U tom smislu, angažovanje severnokorejske vojske u konfliktu nije samo legitimno, nego je i svrsishodno, kako bi se to pitanje rešilo u najkraćem mogućem roku”, kaže ekspert.
Otvoreno je pitanje da li severnokorejski kontigent sada prolazi obuku na ruskom Dalekom istoku, dodaje Anpilogov.
„Ja ću se ovde osloniti na izjave zvaničnog Kremlja i onog što je izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, koji je rekao da su informacije kontradiktorne i mi nećemo otkrivati te karte koje su sada u našim rukama“, dodao je on.
Hipotetički, ako Severna Koreja i Južna Koreja pošalju svoje snage u Ukrajinu, odnosno u zonu specijalne vojne operacije to će označiti eksalaciju situacije, ocenio je ekspert
„Ali, kao što sam već rekao, Južna Koreja je već saveznik Ukrajine, koji ne ratuje direktno. Ako do toga dođe, to će biti otvaranje karata u igri – za SAD ta karta je Južna Koreja, a Ruska Federacija ima uz sebeSevernu Koreju. Mi zaista možemo da iskoristimo kartu Severne Koreje ako zapadni saveznici Ukrajine preduzmu niz koraka u vezi sa eskalacijom sukoba koje su deklarisali i nameravali da sprovedu, a po svemu sudeći to planiraju da sprovedu u bliskoj budućnosti.
Na opasku da, sudeći po napredovanju ruske vojske, Rusiji nije potrebna pomoć na frontu, Anpilogov kaže:
„Reč je isključivo, još jednom naglašavam, o vojno-političkoj odluci najvišeg rukovodstva Ruske Federacije i, naravno, Severne Koreje. Ali ja zaista mogu ovde da komentarišem samo posledice, a ne razloge ove odluke. Posledice će biti prilično teške po Ukrajinu, jer je Severna Koreja mnogo spremnija za rat koji sada vidimo u zoni specijalne vojne operacije od Seula, koji nije ratovao, niti se aktivno spremao za rat u poslednjih 20-25 godina...“, zaključio je ekspert.
RUSIJA
Saradnja Moskve i Pjongjanga nije usmerena protiv Južne Koreje
Komentar