RUSIJA

Putin: Saradnja Rusije i UAE važna za globalna pitanja

Saradnja Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na međunarodnoj sceni važna je za globalna pitanja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa predsednikom UAE Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom.
Sputnik
„Naša saradnja je veoma važna ne samo za regionalna, već i za globalna pitanja. Aktivno sarađujemo u međunarodnim organizacijama, od kojih jedna počinje bukvalno sutra u Kazanju, kao i na velikim međunarodnim univerzalnim platformama kao što su Ujedinjene nacije“, rekao je ruski lider.
On je dodao da je prethodnog dana na neformalnom sastanku sa kolegom iz UAE razgovarao o svim osetljivim pitanjima, a posebno na ona koja zahtevaju posebnu pažnju.
Predsednik UAE istakao je da visoko ceni odnose sa ruskim liderom kako na ličnom, tako i na poslovnom planu.
El Nahjan je dodao i da odnosi Rusije i Emirata imaju istorijski, strateški karakter.
Osim toga, naglasio je da su UAE spremni da ulože napore za još veće povećanje robne razmene sa Rusijom, koja je porasla od 2018. godine.
„Ovi odnosi (između Moskve i UAE) kvalitativno se razvijaju, naročito u oblasti ekonomije i trgovine, energetike i u drugim pravcima“, rekao je El Nahjan.
Prema njegovim rečima, 2018. godine trgovinska razmena među zemljama iznosila je 2,5 milijarde dolara, a već 2023. godine premašila je 11 milijardi.
El Nahjan je takođe prokomentarisao da će UAE nastaviti da pomažu Rusiji i Ukrajini po pitanju razmene zarobljenika, kao i da su spremni da ulože dodatne napore za rešavanje kriznih situacija.
Lider UAE doputavao je u Moskvu u nedelju, gde je sa Putinom održao neformalni sastanak. Lideri su razgovarali o razvoju bilateralnih ekonomskih odnosa, Putin je konstatovao rast turističke razmene između zemalja, a predsednici dve zemlje su se dotakli i regionalnih pitanja, posebno teme ukrajinskog sukoba i situacije na Bliskom istoku.
RUSIJA
Pristižu lideri uoči BRIKS-a: Prvi čovek Emirata stigao u Moskvu
Pogledajte i:
Komentar