SRBIJA

Zapad uznemiren zbog Samita BRIKS – na udaru Srbija i Republika Srpska

Zapadu još nije stigla, depeša što bi rekao Branislav Nušić, da oni više nisu jedina sila. U svom nastojanju da očuvaju hegemoniju prave velike probleme čitavom svetu. Žive i rade po principu ko nije sa nama on je protiv nas, čak eliminišu i mogućnost da neko bude neopredeljen, kao što je Srbija.
Sputnik
Ovo je mišljenje Gorana Petronijevića, advokata i predsednika Centra za obnovu međunarodnog prava povodom delirijuma u kome se zapad nalazi zbog održavanju samita BRIKS – a (od 22. do 24. oktobra) u Kazanju, i pritiscima na Srbiju i Republiku Srpsku koji se pojačavaju od strane Zapada.

Zapad ne priznaje nikog sem sebe

Pritisak stranih agenata, po rečima samog predsednika Srbije Aleksandar Vučića, nikad nije bio jači u našoj zemlji, a slična je situacija i u RS. To je, kako kaže Petronijević, posledica „umno poremećenog neoliberalnog globalističkog zapada oličenog prvenstveno u Americi, Velikoj Britaniji i prisilno u Evropskoj uniji“.
„Kada je reč o delovanju stranih službi bezbednosti, upravo tog neliberalnog globalističkog dela Zapada, mi smo kao Kazablanka danas. Srbija je prostor na kome se sve obaveštajne i bezbednosne službe sučeljavaju, ali nijedna služba ne pravi nama i našem rukovodstvu takve probleme kao što to čine službe bezbednosti zapada. Oni vrše pritisak na sve one elemente u našoj državi kako bi Srbiju primorali da nema nikakvu drugu opciju sem zapada,“ kaže Petronijević.
Po njegovim rečima, ono što nam Zapad radi je jedna vrsta međunarodnog političkog silovanja, jer oni žive i rade po principu ko nije sa nama, on je protiv nas i eliminišu svaku mogućnost da neko bude na suprotnoj strani i eliminišu svakoga ko nije na njihovom ideološkom fonu.
„Oni čak eliminišu i mogućnost da neko bude neopredeljen kao što je Srbija, i mnogo drugih država u smislu sopstvene, samostalne i suverene politike. To više na zapadu nije dozvoljeno“, smatra Petronijević.
Dakle, to je diktat Amerike i nerazumevanje da više nisu jedina sila i hegemon, već jedna od sila, kaže Petronijević.

Pritisci, pretnje i još po nešto

Taj njihov stav je jako rigidan, smatra Petronijević, i takav stav će napraviti velike probleme u mnogim zemljama u svetu
„I EU se nalazi pod velikim pritiskom, i mogu slobodno da kažem, okupacijom anglosaksonskog faktora. To je deo međunarodne zajednice koji je otuđen i koji ima veoma ozbiljno poremećen način razmišljanja po pitanju međunarodnih odnosa. Oni su zgazili međunarodno pravo, uveli sopstvena pravila koja traže da ih ostatak sveta poštuje, i da to pretvore u pravo, a svako ko pokuša da se pozove na bilo kakvu pravnu normu važeću u međunarodnom pravu, istog trenutka biva sankcionisan sa njihove strane,“ ističe Petronijević.
Drugim rečima, dodaje on, izazivaju ratove, sukobe jer neoliberalni globalizam raste u sukobima, a pada u miru.
„Njima mir ne odgovara, jer u nemirnim vremenima oni pokušavaju da očuvaju svoju hegemoniju. U konkretnom slučaju Srbija koja se nalazi na razmeđi ali koja pokušava da vodi svoju politiku i da ne bude ni na istoku ni na zapadu, upravo spada u onaj kontingent zemalja koje po zapadnom shvatanju, nemaju pravo da samostalno odlučuju ni da budu neutralne već moraju biti isključivo prozapadne,“ objašnjava Petronijević.
Pritisci su usmereni kaže on ne samo na Srbiju već i na RS i Milorada Dodika, koji je jasno rekao da je za Rusiji i koji ne krije da bi želeo da BiH i RS postanu deo BRIKS.

Strah ili nemoć Zapada

„Ono što Zapad ne prihvata jeste činjenica da je BRIKS pre svega ekonomska organizacija samostalnih i suverenih država. Dakle, nije vojna organizacija kako je oni posmatraju. Upravo zbog činjenice da su države članice suverene i samostalne i da niko na njih ne vrši pritisak, BRIKS je zato i primamljiv mnogim državama i biće još više,“ napominje naš sagovornik.
Inače, na samitu u Kazanju će biti prisutne 33 države, od kojih će 24 predstavljati najviši zvaničnici.
Predsednik RS Milorad Dodik već je potvrdio svoje učešće na ovom samitu, dok iz Srbije za sada sigurno ide potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin. Vladimir Putin uputio je poziv i srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je najavio da će odluku o tome da li ide ili ne u Kazanj saopštiti do 21. oktobra.
Inače, kritike iz država zapada stigle su odmah pošto je srpski predsednik dobio poziv od Vladimira Putina da prisustvuje samitu. Tako se iz Nemačke čulo da prijateljstvo Srbije „sa ratnim zločincima plus demontaža demokratije može dovesti do Kremlja, ali definitivno ne do EU“. Iz EU su poručili da održavanje „veza Beograda i Moskve za vreme sukoba u Ukrajini nije u skladu sa vrednostima EU i procesom pridruživanja Evropskoj uniji“...
BRIKS plus i bukvalno transformiše svet, preko njega se vrši oblikovanje sasvim novih i drugačijih međunarodnih odnosa, u tom pogledu je daleko iza sebe ostavio G7, koji je sveden na konfiguraciju koja koordinira strateške aktivnosti unutar kolektivnog Zapada.
RUSIJA
Putin: NATO ratuje protiv Rusije, spremni smo i pobedićemo!
Pogledajte i:
Komentar