SVET

Moldavska opozicija upozorava: Vlasti spremaju falsifikovanje izbora – ne dozvolimo prevaru

Moldavske vlasti se praktično otvoreno spremaju za falsifikovanje predsedničkih izbora, izjavila je opoziciona partija „Građanski kongres“.
Sputnik
„Partija ‘Akcija i solidarnost’, aktuelna Vlada, Služba za informisanje i bezbednost, predsednik Maja Sandu, stvorili su idealne uslove da se narodu Moldavije oduzme poslednje pravo – pravo na slobodu izražavanja“, navodi se u saopštenju.
Opozicija je skrenula pažnju da lideri vladajuće partije javno saopštavaju svoje trenutne planove koji uključuju totalnu represiju protiv opozicije, stavljanje njenih struktura van zakona i sprečavanje opozicionih partija da učestvuju na parlamentarnim izborima.
„Odsustvo organizovanog i velikog demokratskog otpora, diskreditacija opozicije kao stranih agenata stvorili su vlastima pogodnu atmosferu apsolutne nekažnjivosti bilo kakve samovolje“, ističe se u dokumentu.
Takođe se ističe da se politička partija „Građanski kongres“ obraća građanima najrazličitijih političkih stavova i ubeđenja sa pozivom da se vlasti ne dozvoli da sprovede svoju prevaru.
„Samo masovno glasanje protiv hibridnog režima će zaista otvoriti put ka modernoj, razvijenoj i pravednoj sadašnjosti za narod Moldavije“, zaključuje se u saopštenju.
Redovni predsednički izbori u Moldaviji održaće se 20. oktobra, istovremeno sa referendumom o pridruženju zemlje Evropskoj uniji.
U trci za predsedničku poziciju je 11 kandidata, uključujući aktuelnog predsednika Maju Sandu.
SVET
Moldavske vlasti pretvaraju zemlju u bojno polje Zapada i Istoka
Pogledajte i:
Komentar