SVET

Lideri EU podržali nove načine za suzbijanje neregularnih migracija

Lideri EU usvojili su zaključke o migracijama, u kojima su pozvali na unapređenje saradnje sa zemljama porekla i tranzita i poručili da bi trebalo razmotriti nove načine za sprečavanje i suzbijanje neregularnih migracija, u skladu sa EU i međunarodnim pravom.
Sputnik
Istovremeno su ponovo potvrdili posvećenost Evropskog saveta suprotstavljanju instrumentalizaciji migranata u političke svrhe.
"Evropski savet podseća na važnost odgovarajućeg funkcionisanja Šengenske zone, u skladu sa revidiranim zakonikom o šengenskim granicama", navodi se u dokumentu.
Evropski savet izrazio je solidarnost sa državama članicama koje se suočavaju sa ovim izazovima.
"Izuzetne situacije zahtevaju odgovarajuće mere. Evropski savet podseća na svoju odlučnost da obezbedi efikasnu kontrolu spoljnih granica svim raspoloživim sredstvima, uključujući podršku EU, u skladu sa EU i međunarodnim pravom", navodi se u zaključcima.
U zaključicma se navodi da su migracije evropski izazov koji zahteva evropski odgovor i pozivaju Savet EU, države članice EU i Komisija da pojačaju rad u svim pravcima delovanja u sveobuhvatnom pristup migracijama, izloženom u februaru 2023. godine.
"Evropski savet takođe poziva na pojačanu saradnju sa zemljama porekla i tranzita, kroz sveobuhvatna uzajamno korisna partnerstva, kako bi se rešili osnovni uzroci i kako bi se borili protiv trgovine ljudima i krijumčarenja, sa ciljem sprečavanja gubitka života i neregularnih odlazaka", navodi se u zaključcima.
Kako se dodaje, usklađivanje vizne politike susednih zemalja je važan element u tom pogledu.
"Bezbedni i legalni putevi u skladu sa nacionalnim kompetencijama ključni su za regularne i uredne migracije", navodi se u zaključcima.
Evropski savet pozvao je na odlučnu akciju na svim nivoima kako bi se olakšao, povećao i ubrzao povratak migranata iz EU, "koristeći sve relevatne politike, instrumente i alate EU, ukključujući diplomatiju, razvoj trgovinu i vize".
Takođe je pozvao Komisiju da hitno podnese novi zakonski predlog.
Lideri EU su tokom današnjeg samita Evropskog saveta razgovarali i o drugim pitanjima - o Ukrajini, Bliskom istoku, konkurentnosti i spoljnim poslovima EU,
Pogledajte i:
Komentar