EKONOMIJA

Srbija potpisala tri ugovora sa Saudijskom Arabijom vredna 205 miliona dolara

Ministar finansija Siniša Mali i izvršni direktor Fonda za razvoj Saudijske Arabije Sultan Abdulrahman Al Maršad potpisali su u Beogradu ugovore o finansiranju tri projekta u Srbiji koji su ukupno vredni 205 miliona dolara.
Sputnik
Reč je o projektima: BIO4 kampus za šta je namenjeno 65 miliona dolara, zatim o jačanju infrastrukture za navodnjavanje - 75 miliona dolara i operatera prenosnog energetskog sistema Elektromreža Srbije - 65 miliona dolara.
Novac namenjen za EMS uložiće se u dalekovod od Požarevca do Jagodine.
Mali je rekao da će se ovi projekti finansirati iz kredita koji je na 20 godina, a po izuzetno niskoj fiksnoj kamatnoj stopi od 2,5 odsto, što su, kako je ukazao, izuzetno povoljni finansijski uslovi.
Ministar je naveo i da se sa aspekta upravljanja javnim dugom, ova kamatna stopa smatra veoma konkurentnom na međunarodnom finansijskom tržištu, posebno u kontekstu složenih infrastrukturnih i energetskih projekata.
„Nama je veoma važno da taj novac stiže u našu zemlju po ovim uslovima. Dakle, pokazuje da upravljamo javnim dugom na pravi način, jer ako uzmete u obzir da se sada na 20 godina državna obveznica SAD kotira negde na 4,4 odsto, a ovo je 2,5 odsto, najbolje se vidi koliko su to povoljni izvori finansiranja“, rekao je Mali.
On je zahvalio sultanu na tome što su imali poverenja u Srbiju da se napravi ovaj prvi korak i izrazio nadu da će se nakon ovog sporazuma i uspešne realizacije projekta u njemu otvoriti vrata za dalju saradnju Saudijske Arabije i Srbije.
„Potpisivanjem ovih sporazuma podržavamo privredi, obrazovni i energetski sektor u Srbiji. Ovi projekti će uticati na razvoj Srbije. Zahvalni smo na gostoprimstvu i nadamo se nastavku dalje saradnje“, rekao je izvršni direktor Fonda za razvoj Saudijske Arabije.
Pogledajte i:
Komentar