RUSIJA

Ruše snove Zelenskom: NATO ne planira da pozove Ukrajinu u Alijansu u skorije vreme

NATO neće pozvati Ukrajinu u Alijansu u bliskoj budućnosti, saopštila je stalna predstavnica SAD pri NATO Džulijana Smit.
Sputnik
„Trenutno nismo u toj fazi da u Alijansi razgovaramo o upućivanju poziva Ukrajini u kratkoročnoj perspektivi“, kazala je Smit, istakavši da će NATO nastaviti konsultacije sa Kijevom o merama koje može da preduzme kako bi se približio članstvu organizaciji.
Kako je dodala, NATO zadržava stav da će Ukrajina nekada u budućnosti postati članica organizacije.
Smit ističe, tokom predstojećeg ministarskog sastanka NATO, učesnici Alijanse razgovaraće o nastavku pružanja pomoći Kijevu i mogućnosti njenog povećanja „u zavisnosti od zahteva Ukrajine“. Po njenim rečima, Ukrajini su potrebne dodatne vrste PVO i artiljerije.
„Očekujem da ćemo nakon tog ministarskog sastanka videti dodatne investicije“, kazala je Smit.
Takođe je istakla da se ništa nije promenilo kada je reč o pristupu Vašingtona ograničavanju upotrebe američkog oružja dugog dometa koje je isporučeno Ukrajini.
Smit je podsetila da su SAD dozvolile Ukrajini da koristi američko dalekometno oružje za zaštitu Harkova i na obodima grada. Kijev, po njenim rečima, nastavlja da traži da koristi to oružje i na drugim mestima.
Ministarski sastanak NATO održaće se 17. oktobra.
Vladimir Zelenski predstavio je pred parlamentom Ukrajine svoj „plan pobede“, koji se sastoji od pet tačaka i tri tajne dopune i u kome se, između ostalog, predlaže da se na teritoriji zemlje razmeste strane snage nenuklearnog obuzdavanja. Prva tačka je geopolitička: pozivanje Ukrajine u NATO „odmah“.
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski predstavio „plan pobede“, želeo bi da dovede stranu vojsku na teritoriju Ukrajine
Pogledajte još:
Komentar