RUSIJA

Mišustin: Jačanje prijateljskih odnosa sa Kinom i Mongolijom ─ jedan od prioriteta Rusije

Rusija je spremna da zajedno sa Kinom i Mongolijom radi na progresu zemalja, a jedan od prioriteta spoljne politike Moskve je jačanje prijateljskih odnosa sa Pekingom i Ulan Batorom – bliskim susedima i strateškim partnerima, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin na sastanku sa premijerima Kine Li Ćijangom i Mongolije Luvsanamasrain Ojun-Erdenom.
Sputnik
„Sada kada se formira nova multipolarna arhitektura, raste značaj efikasne regionalne saradnje, a jedan od primera je format naših trilateralnih odnosa. Siguran sam da njegova povezanost sa razvojem Evroazijske ekonomske unije, realizacijom kineskog projekta 'Pojas i put' i mongolskog koncepta 'Stepski put’ odgovara našim zajedničkim interesima“, zaključio je ruski premijer.
On je izrazio nadu da će dogovori koji su postignuti u toku sastanka biti pouzdana osnova za to.
Mišustin je takođe konstatovao da je ruski predsednik Vladimir Putin pre dve godine u Samarkandu naglasio poseban značaj trilateralnog formata, koji efikasno dopunjuje bilateralnu saradnju i o pruža „visoku dodatnu vrednost“ svim stranama.

Jača saradnja Rusije i Kine

Pored toga, ruski premijer je naglasio da Rusija i Kina jačaju ekonomsku saradnju, uprkos neviđenom spoljnom pritisku, pokreću zajedničke investicione projekte.
„Partnerstvo u oblasti energetike poprimilo je kompleksan strateški karakter, te obuhvata saradnju u oblasti nafte, gasa, uglja, nuklearne energije“, istakao je Mišustin.
On je naglasio da u oblasti saobraćaja Moskva i Peking povećavaju obim prevoza robe, kao i kapacitet graničnih prelaza na rusko-kineskoj granici, stvaraju nove međunarodne transportne koridore.
Posebna pažnja posvećena je pitanjima u oblasti poljoprivrede i jačanju prehrambene bezbednosti Rusije i Kine, dodao je premijer.
U Islamabadu se danas po prvi put održavaju trilateralni pregovori premijera Rusije sa premijerom Državnog saveta Kine Li Ćijangom i premijerom Mongolije Luvsanamasrain Ojun-Erdenom.
Mišustin će tokom posete Pakistanu 15-16. oktobra takođe učestvovati na sednici Saveta šefova Vlada država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).
Pogledajte i:
Komentar