SRBIJA

Dačić: Lavrov i Šojgu dokazani prijatelji Srbije – ne odričem ih se

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i bivšim ministrom odbrane Sergejom Šojguom najviše radio i da su oni dokazani prijatelji Srbije.
Sputnik
On je to rekao u intervjuu za „Novosti“, odgovarajući na pitanje da li je u kontaktu sa šefom ruske diplomatije, navodeći da, iako više nije ministar spoljnih poslova, sa Lavrovom kontaktira na prijateljskoj bazi kada su u pitanju rođendani i praznici.
"Ne odričem se nekih prijateljstava i sa drugim ljudima, naročito sa bivšim ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom. Sa te dve osobe sam najviše radio i to su dokazani prijatelji Srbije. I oni su to pokazali na svakom mestu. Kao što treba negovati prijatelje Srbije i na drugim stranama", istakao je Dačić.
Odgovarajući na pitanje da li smatra da Srbija treba da bude na samitu BRIKS u Kazanju, Dačić je rekao da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU, ali da je saradnja sa BRIKS važna i da u tome treba da učestvujemo.
"Na kom nivou i kako, to je procena onih koji vode spoljnu politiku. Mi nismo članovi BRIKS-a jer kada je pravljen niko nije imao u vidu Srbiju nego velike zemlje, ekonomski jake. On nema organizacione forme koje bi mogle da nadomeste organizacione forme EU. To može da bude naša iracionalna ljubav, u smislu da nije realna da se ostvari u dnevnopolitičkom međunarodnom životu", rekao je Dačić.
Komentar