RUSIJA

Otporan na spoljne uticaje: Rekordan obim investicija „Rosatoma“ u 2024.

Projekti sa prijateljskim zemljama će obezbediti do 80 odsto inostranih prihoda „Rosatoma“ 2024. godine, izjavio je generalni direktor državne korporacije Aleksej Lihačov na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Sputnik
„Odmah bih želeo da skrenem pažnju na brojke vezane za analizu inostranih prihoda poslednjih godina. Obim raste, ali veoma primetno raste i udeo prihoda prijateljskih zemalja, ove godine će biti do 80 odsto“, rekao je Lihačov.
On je takođe izvestio Putina da je korporacija pripremila nove projekte vredne 50 milijardi rubalja za realizaciju u Belorusiji.
Prema njegovim rečima, obim investicija „Rosatoma“ ove godine iznosiće rekordnih 1,5 biliona rubalja. Povećavamo naš doprinos privredi zemlje, dodao je Lihačov.
Spoljni izazovi nisu uticali na projekte „Rosatoma“, istakao je Lihačov.
„Državna korporacija je, uprkos spoljnim izazovima, uspela da sačuva ozbiljne razvojne parametre. Ne samo da smo ojačali naše projekte, već smo napravili ozbiljne temelje za budućnost, pre svega u pogledu naučno-tehnološkog razvoja“, naveo je šef „Rosatoma“.
Kako je rekao, dogovoreno je da sledeće godine, na 80. godišnjicu atomske industrije, kompanija odobri strateški program, odnosno program strateškog razvoja do 2045. godine.
Govoreći o saradnji sa brojnim afričkim zemljama, Lihačov je naveo da „Rosatom“ pregovara sa njima o pristupu nalazištima uranijuma i litijuma.
„Posebnu pažnju ‘Rosatom’ posvećuje saradnji sa zemljama Afrike. Sa brojnim zemljama kontinenta potpisana su dokumenta o saradnji u oblasti korišćenja atomske energije u civilne svrhe, vode se pregovori o pristupu nalazištima uranijuma i litijuma, a prema kvoti ‘Rosatoma’, afrički studenti se školuju na ruskim univerzitetima“, navodi se u saopštenju državne korporacije uoči sastanka generalnog direktora Alekseja Lihačova sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Istovremeno, korporacija ističe da je sa Belorusijom izgradila partnerski model koji namerava da iskoristi sa drugim prijateljskim zemljama.
„Posebno treba istaći saradnju ‘Rosatoma’ sa Republikom Belorusijom: izgradnja u bratskoj zemlji prve nuklearne elektrane omogućila je korporaciji da proširi kooperaciju i ostvari kompleksan program interakcije – od projekata u nuklearnoj medicini do digitalnih proizvoda“, zaključio je Lihačov.
On je takođe naglasio da se inostrani projekti „Rosatoma“ odvijaju po planu.
Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom sastanka sa direktorom „Rosatoma“ ocenio da je pred ruskom nuklearnom industrijom svetla budućnost.
Pogledajte i:
Komentar