SVET

Poluratno stanje: Amerika gura dve Koreje u sukob, korak do velike svetske eksplozije

Ne bi trebalo zaboraviti da su Severna i Južna Koreja formalno još uvek u ratu, jer je sukob koji je trajao od 1950. do 1953. godine okončan primirjem, a ne mirom, a dve zemlje umesto prave granice imaju demarkacionu liniju, kaže za Sputnjik novinar Branko Žujović.
Sputnik
Uzvraćajući na potez Severne Koreje da sruši delove međukorejskog puta, vojska Južne Koreje ispalila je danas hice upozorenja južno od vojne demarkacione linije koja deli dve Koreje, saopšteno je iz Združenog generalštaba južnokorejske vojske.
Nakon što je obećala da će prekinuti drumski i železnički saobraćaj sa Južnom Korejom, koji je nekada bio simbol međukorejske saradnje, Severna Koreja je uništila delove svojih saobraćajnica koji su je povezivali sa Južnom Korejom, naveo je Združeni generalštab južnokorejske vojske.
Prošle nedelje, severnokorejska vojska je najavila plan „potpunog odvajanja“ teritorije Severne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavestila američku vojsku o tom potezu kako bi „sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe“.

Namera SAD i Južne Koreje da se obračunaju sa Severnom Korejom

Pre samo šest godina imali smo na Korejskom poluostrvu obećavajuće poteze uz narativ da je moguće izbeći sukob i preokrenuti sva prethodna dešavanja u korist saradnje, a danas imamo poluratno stanje i najavu Južne Koreje da bi mogla da se obračuna sa Severnom, podseća Žujović.

„Početkom ovog meseca nakon svečanosti povodom Dana oružanih snaga Južne Koreje, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je otvoreno zapretio čak i smenom režima u severnoj Koreji. Pominjem to zato što pratim dešavanja na Dalekom istoku i unazad dve godine sam objavio nekoliko tekstova na temu namere SAD da ustanove neku vrstu azijskog NATO. Ne saveza nego nekakve NATO strukture u tom delu sveta sa ciljem koji je očigledan, a to je obuzdavanje Kine uz pritisak na Severnu Koreju. Predsednik Južne Koreje očigledno na to računa jer je pomenuo početkom ovog meseca da ukoliko se tu nešto dogodi da će se Severna Koreja suočiti sa Južnom Korejom i sa Sjedinjenim Američkim Državama.“

SAD su najavile niz promena vojne arhitekture na istoku i jugoistoku Azije, što pokazuju da nameravaju da promene vojno prisustvo u Aziji upravo radi obuzdavanja Kine i „razbijanja tog tvrdog oraha koji se zove Severna Koreja“, ističe Žujović.

Potencijalni okidač za treći svetski rat

Kad je reč o mogućoj eskalaciji sukoba na Korejskom poluostrvu, Žujović kaže da vojna oprema neprekidno stiže na obe strane u zoni razdvajanja i da već decenijama postoje uslovi da se sukob rasplamsa i „dođe do katastrofe“.
„Pre šest godina smo bili dosta optimistični a sad je to klatno prešlo na stranu potpunog pesimizma. Do sukoba ne mogu izvesno da kažem da će doći, ali vrlo lako može da dođe. Premda bi se radilo o regionalnom sukobu, sumnjam da bi Kina i Rusija mogle da ostanu ravnodušne ukoliko se u taj sukob direktno umešaju i SAD, kao što je južnokorejski predsednik pomenuo. Dakle, imamo opasnost ne samo da se rasplamsa rat na Korejskom poluostrvu već i mogućnost da se na tom području desi nešto što će postati okidač za neki širi regionalni, ili ne daj Bože, svetski rat.“

Mogući novi korejski rat – važno pitanje i za Rusiju

Komentarišući zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina da Državna Duma što pre ratifikuje sporazum o strateškom partnerstvu sa Severnom Korejom, Žujović kaže da su američke aktivnosti u Aziju veliki izazov i za Rusiju.
„Koliko god neke od tih zemalja ili sve tri bile predstavljene u zapadnim medijima kao nekakve despotije i autoritarni režimi, vrlo je jasno da je to sada pitanje života za njih i mislim da te tri nuklearne sile moraju moraju biti spremne i na vojne izazove. A Rusija se u Ukrajini suočava sa NATO i da otvoreno kažemo, u sukobu je sa NATO, a ne sa ukrajinskim narodom ili državom, a sa istoka Azije nekakva vrsta NATO će pritisnuti Kinu. Vidimo i šta se dešava i u Tajvanskom moreuzu, a Kina je juče pokrenula ozbiljne vojne manevre oko tog ostrva i niko ne želi u toj igri da ispadne naivan. Jer i za Rusiju, i za Kinu, i za Severnu Koreju to je zaista pitanje opstanka“, zaključio je Žujović.
Pogledajte i:
SVET
Kim Džong Un upozorio neprijatelje: Nećemo oklevati ni sa nuklearnim odgovorom /foto/
Komentar