SRBIJA

Kilometarska kolona na Merdaru sve duža – niko ne zna do kada će čekati na prelaz

„Pristižu ljudi non-stop. Ima u Merdaru mala crkva kod koje sam stao ujutru, a sada se kolona iza crkve proteže još kilometar. Po nekoj mojoj proceni, ne verujem da ću danas uspeti da pređem, a ni za sutra nisam siguran“ – kaže za Sputnjik Darko Anđelković, jedan od prevoznika zaglavljenih na administrativnom prelazu Merdare.
Sputnik
Prevoznik Darko Anđelković pristao je da da izjavu za Sputnjik, iako mnoge od njegovih kolega biraju da to ne učine, u strahu od neke vrste odmazde ili kazne. On je izjavio da se ničega ne plaši i ničega ne stidi, jer svoj posao radi pošteno i po zakonu.
Ja sam došao ovde u nedelju oko deset uveče i tad sam bio na dva kilometra i sto metara od prelaza Merdare. Od nedelje sam se pomerio možda jedan kilometar. Dakle, za noć između nedelje i ponedeljka, ceo ponedeljak i evo sada utorak, pomerio sam se samo jedan jedini kilometar, rekao je Anđelković za Sputnjik.
Kamion sa srpskom robom na prelazu Merdare

U čemu je problem?

Anđelković objašnjava da do zastoja dolazi jer se sva roba koja dolazi iz centralne Srbije, odnosno sva roba srpskog porekla na administrativnom prelazu Merdare – ručno pregleda.
Jednom ili dva puta nedeljno prelazim preko Merdara i nema problema. Sada je nastao problem jer se sva roba koja ide iz Srbije detaljno kontroliše na prelazu. Vozila se otvaraju i sve se pretresa. Dnevno pregledaju i puste samo između 20 i 25 vozila, tako bar kažu oni što su prošli.
On kaže da trenutno na prelazu ima sigurno više od 150 kamiona, ali da nema hladnjača sa kvarljivom robom i da živa stoka prolazi bez probelma. Kamioni sa živom stokom ne čekaju red i do sada ih je prošlo osam. Uglavnom se prevozi roba koja se ne kvari, kao i mašine. Anđelković prevozi obuću iz Belgije, ali pošto prvo stiže u Beograd, pa tek onda na Kosovo i Metohiju, računa se kao roba iz centralne Srbije. Zbog ovoga je i on danima zaglavljen u koloni.
Ima dosta kamiona koji su se okretali i odlazili na Jarinje i Končulj i tamo su prelazili granicu. Međutim, to su vozila koja voze robu iz Nemačke, Belgije i ne voze srpsku robu.
Administrativni prelaz Merdare
Anđelković ne zna u kom pravcu će se situacija dalje odvijati, ali ne veruje da će uskoro preći Merdare.
Odluka prištinskih vlasti o delimičnom ukidanju zabrane uvoza srpske robe doneta je 7. oktobra, a promet srpskih proizvoda dozvoljen je isključivo na administrativnom prelazu Merdare. Nekoliko dana po donošenju ove odluke, na Merdaru je formirana kolona vozila duga tri kilometra.
Pogledajte i:
Komentar