SVET

Mladi Amerikanci skreću udesno jer se osećaju ostavljenim i ekonomski nemoćnim

Prema podacima Instituta za istraživanje „Pju“, mladi muškarci u Sjedinjenim Američkim Državama bez fakultetskih diploma zarađuju manje novca od prethodnih generacija i imaju znatno manje šanse da će raditi puno radno vreme.
Sputnik
U strahu od inflacije, stambene krize i loših izgleda za posao, sve više mladih u SAD prilazi Republikanskoj partiji. Pre manje od dve decenije mladi su se mogli smatrati „solidnim demokratama“, objavio je „En-bi-si njuz“ pozivajući se na ankete. Ali zbog straha od loše ekonomije i nedostatka ulaganja u socijalna pitanja, sve više mladih, posebno muškaraca skreće udesno.
„Ekonomska situacija i prilike za zapošljavanje mlađih muškaraca bez fakultetske diplome su znatno gore nego kod prethodnih generacija. Tradicionalne norme o muškosti i o tome šta znači biti muškarac i muž umotane su u ekonomski uspeh, tako da je njihova situacija zaista izazovna u vreme kad im ekonomska perspektiva i nije tako svetla“, izjavio je direktor Centra za istraživanje američkog života pri Američkom institutu za preduzeća Dan Koks.
Ričard Rivs, predsednik Američkog instituta za dečake i muškarce, dodaje da postoji „kulturna dislokacija među muškarcima“ i da oni kao da ne znaju da li će biti „potrebni“ društvu, ili se osećaju kao da su „neuspešni u odnosu na standard o položaju muškaraca i žena na tržištu rada koji je postavljen pre 50 godina“.
Sve u svemu, i dalje bi većina mladića i devojaka navodno više volela da sledeći predsednik SAD bude Kamala Haris nego bivši predsednik Donald Tramp. Međutim, samo 33 odsto mladića su se izjasnili kao glasači Demokratske stranke, naspram 42 odsto u 2020. godini, pokazalo je istraživanje sprovedeno nad mladima od 18 do 29 godina Harvardskog instituta za politiku. Godine 2008. bivši predsednik Barak Obama osvojio je skoro dve trećine glasova mladih.
Tramp koji vodi kampanju o „propaloj“ ekonomiji Bajdenove administracije, obećao je da će vratiti radna mesta u proizvodnji i postaviti carine od 20 odsto na uvoz, a ekonomisti upozoravaju da će tako izazvati visoku inflaciju i poremećaje u lancu snabdevanja.
Ali ekonomija mladim muškarcima izgleda drugačije u odnosu na druge Amerikance, dodaje se u izveštaju. Ređe će mladići brinuti o troškovima lekova na recept, nege dece ili kamatnih stopa na hipoteke. Umesto toga, njihovi prihodi troše se za kiriju, restorane, zabavu i dugove za studentski kredit.
Pristalice Donalda Trampa tokom govora kandidata za potpredsednika SAD Džej Di Vensa.
Troškovi zakupa su i najbolnija ekonomskog tačka za mlade. Stanarina u SAD porasla je za oko 20 odsto od 2020. godine, a oko dve trećine mladih reklo je da troši više od 30 odsto svog mesečnog prihoda na stanovanje, dok je četvrtina rekla da više od polovine njihovog prihoda ide na stanovanje, navodi se u izveštaju pozivajući se na podatke „Banke Amerike“.
„Pogledajte šta su naši roditelji nekada mogli da kupe za 10.000 dolara“, rekao je Derek, učesnik fokus grupe iz Viskonsina koji razmišlja da glasa za Trampa. „Upravo sam prošao kroz pokušaje da kupim kuću pre dve godine, kao i kroz probleme sa kojima se vi suočavate. Morate da zaradite 150.000 dolara samo da biste danas dobili svoju standardnu kuću sa tri kreveta i dva kupatila“.
Kao rezultat toga, sada je veća verovatnoća da će mladi američki muškarci biti finansijski zavisni od svojih roditelja. Oko 30 odsto mladih od 18 do 25 godina nastavlja da živi sa roditeljima, a kao rezultat toga, mladići duže čekaju da se venčaju i dobiju decu.
Prema izveštaju „Njujork tajmsa“, ovogodišnji predsednički izbori pokazali su i oštru podelu u načinu na koji muškarci i žene planiraju da glasaju. Iznenađujuće, najveća razlika u političkom mišljenju između ženskih i muških glasača je u generaciji „Zed“ (od 12 do 27 godina, a donja starosna granica za glasanje u SAD je 18 godina).
Žene u SAD su podstaknute da glasaju nakon pokreta #MeToo i poništavanja presude „Ro protiv Vejda“, kao i zbog mogućnosti da dobiju prvu ženu predsednika. I dok većina mladih američkih muškaraca podržava istopolne brakove* i prava na abortus, mnogi se osećaju socijalno i ekonomski ugroženim i smatraju da Tramp podstiče tradicionalne muške uloge.

„Ekonomski se kvare, politički se kvare, kulturološki niko ne pazi na njih. Privučeni su njegovom porukom, njegovom ličnošću, neoprostivim mačizmom kojim pokušava da odiše“, rekao je Koks, prenosi Sputnjik internešnal.

*LGBT pokret je zabranjen u Rusiji kao ekstremistički.
Pogledajte i:
SVET
Mediji: Tesan rezultat između Trampa i Kamale Haris u šest ključnih američkih država
Komentar