RUSIJA

Kremlj: Razgovor o smanjenju nuklearnog oružja moguć samo uzimajući u obzir bezbednosne aspekte

Pregovori o smanjenju nuklearnog naoružanja ne mogu se voditi bez uzimanja u obzir drugih aspekata bezbednosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnik
„U uslovima rata koji se protiv Rusije vodi uz indirektno, pa i direktno učešće nuklearnih sila kao što su SAD, Velika Britanija i Francuska, apsolutno je nemoguće govoriti o tome bez povezivanja teme sa svim drugim aspektima bezbednosti. I naš predsednik je o tome već govorio“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Kremlj spreman za takve pregovore.
On je dodao da su kontakti o smanjenju naoružanja neophodni, ali se bezbednosna pitanja moraju rešavati sveobuhvatno, uzimajući u obzir trenutnu situaciju.
„Rusija smatra da su takvi kontakti neophodni, ne treba ih stavljati u drugi plan, ali moramo da razmatramo sva bezbednosna pitanja na sveobuhvatan način, uzimajući u obzir trenutno stanje stvari“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o prevratu u pregovorima sa SAD i podrivanje odnosa zbog rizika od upotrebe nuklearnog oružja.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio o spremnosti SAD za pregovore sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova.
RUSIJA
Kremlj: Vojne vežbe NATO-a dovode do eskalacije tenzija
Pogledajte i:
Komentar