RUSIJA

Komesarijat za ljudska prava primio preko 1.000 zahteva za pronalaženje ljudi u Kurskoj oblasti

Komesarijat za ljudska prava u Rusiji primio je zahteve za pronalaženje više od 1.000 stanovnika Kurske oblasti koje je nasilno odvela ukrajinska vojska, saopštila je ombudsman Tatjana Moskaljkova.
Sputnik
Kako je navela, zahteve je uputila rodbina stanovnika.
„Moj prioritet je da učinim sve što je u mojoj moći da spasem te ljude i vratim ih kući“, rekla je ona u intervjuu za „Argumenti i fakti“.
Komesar za ljudska prava u Rusiji je naglasila da je prinudno premeštanje civila sa mesta stanovanja grubo kršenje Ženevske konvencije.
Prema njenim rečima, više od 30.000 ljudi, koji su bili primorani da napuste svoje domove zbog granatiranja ukrajinskih oružanih snaga, danas se nalaze na teritoriji 65 ruskih regiona u 960 privremenih smeštajnih jedinica.
Na pitanje vezano za probleme spajanja roditelja sa decom koja su bila razdvojena usled vojnog sukoba, odgovorila je da je 48 porodica već spojeno i da je svaka priča veoma teška.
Masovni napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U regionu je više puta proglašavana raketna opasnost, nakon čega je uvedena vanredna situacija federalnog nivoa, kao i evakuacija lokalnog stanovništva u druge regione Ruske Federacije.
Prema jučerašnjem saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, od početka borbi na kurskom pravcu neprijatelj je ukupno izgubio više od 22.600 vojnika, 157 tenkova, 72 borbena vozila pešadije, 98 oklopnih transportera, kao i 909 borbenih oklopnih vozila.
Pogledajte i:
Komentar