MULTIMEDIJA

Veštačka inteligencija „otkriva“: Zašto se Napoleon plašio mačaka i kako je izgledala Nefertiti

Sputnik
1 / 6

Bez sumnje, "Rođenje Venere" je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih slika. Delo, koje je naslikao Sandro Botičeli postalo je simbol italijanskog slikarstva 15. veka.

2 / 6

Koncert za klavir broj 21 napisao je Volfgang Amadeus Mocart 9. marta 1785. godine u Beču, četiri nedelje nakon što je završen prethodni klavirski koncert.

3 / 6

Ples kan-kan prvi put je izveden u Parizu u oktobru 1858. U to vreme se smatralo nepristojnim plesom i odmah je postao tabu. Danas kankan privlači ogromnu publiku, ne menjajući tradiciju uspostavljenu krajem 19. veka.

4 / 6

Kažu da je Napoleon imao snažan otpor prema mačkama, što je bilo povezano sa njegovim detinjstvom. Ipak, nabavio je sebi mačku tokom izgnanstva na Svetoj Jeleni.

5 / 6

Kažu da je Nefertiti najlepša žena Drevnog Egipta. Kraljica je imala jedinstven izgled. mnogi su je voleli, hvalili, oponašali, a neki su joj i zavideli. Priča o njenom životu nije u potpunosti otkrivena, ali arheolozi i istoričari su sigurni da je bila izuzetno lepa. Ovu činjenicu potvrdio je 1912. pronalazak biste sa njenim likom u ruševinama ateljea glavnog kraljevskog vajara Tutmozisa u el-Amarni. Bista je postala jedno od najprepoznatljivijih i najpopularnijih dela staroegipatske umetnosti.

6 / 6

Galilejev princip relativnosti znači da su zakoni mehanike isti u svim inercijalnim referentnim okvirima.

Komentar