SRBIJA

Vučević: Plašim se nove provokacije, Kurti bi mogao u ponedeljak da ugasi srpske opštine

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras da se plaši nove provokacije na Kosovu usmerene protiv Srba, u ponedeljak, dok se u Nemačkoj bude održavao Samit Berlinskog procesa.
Sputnik
"Plašim se da ćete u ponedeljak videti novu provokaciju u Prištini, jer su mi ljudi, koji su veterani ovakvih formata i događaja, ukazali da se, svaki put kada se održavao sastanak na plenarnom nivou, nešto desilo loše po nas na Kosovu i Metohiji od strane Prištine. Nadam se da neće biti toga, ali imam zebnju da će Aljbin Kurti nešto uraditi to jutro", rekao je Vučević za RTV.
Strahuje, kaže, da bi mogle da budu napadnute privremene institucije Srbije.
"Ili da ugasi dve, tri opštine po srpskom sistemu, da rastera ljude, zatvori kancelarije, čisto da pošalje poruku", dodao je Vučević, prenosi Kosovo onlajn.

Politika vlade je da Srbija bude slobodna i suverena, nećemo uvoditi sankcije

Premijer je istakao da je politika ove vlade da Srbija bude slobodna, nezavisna i suverena država i da donosi odluke vodeći računa o nacionalnim interesima.
"To je politika u koju duboko verujem i koja nikada nije lako provodljiva, a posebno u ovim geopolitičkim okolnostima, i nije mnogo popularna u odnosu na velike sile. Niko ne voli da vidi državu koja po broju stanovnika ili površini nije velika, a sedi na toj svojoj stolici, razmišlja svojom glavom i vodi računa o svojim interesima", rekao je on za Radio-televiziju Vojvodine.
Dodao je da i te kako očekuje još jače pritiske na Srbiju i to najviše oko Kosova i Metohije.
"Ne mislim da će biti manji pritisak oko uvođenja sankcija Rusiji, ali mislim da su svi videli da mi ne nameravamo da odustanemo od naše politike i da nećemo uvoditi sankcije. Mislim da nas čeka veliki pritisak oko pitanja KiM i to ne nagoveštavam loše stvari za Srbiju, samo kažem da će biti pritiska. Ne mogu da isključim ni pritiske oko Republike Srpske i konstantnih pokušaja na polju revizije Dejtonskog sporazuma", rekao je on.
Vučević je dodao i da je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost, kao i da je uz manji ili veći uspeh ostvario rezultate koji nisu za potcenjivanje.
"Ove godine je 10 godina Berlinskog procesa i zato naši domaćini i osnivači Berlinskog procesa, Nemačka posebno, želi da apostrofira njenu ulogu i ulogu Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana", rekao je on i naglasio da on na obeležavanje ne ide sa strahom već sa oprezom.
Pogledajte i:
Komentar