DRUŠTVO

Svetsko prvenstvo u šahu za lica lišena slobode: Osuđenici KPZ Padinska skela osvojili treće mesto

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da su osuđenici Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj skeli u Beogradu osvojili treće, a štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode na kome je 51 država imala 116 ekipa.
Sputnik
Carević je rekao da su osuđenici i štićenici iz Srbije u samom vrhu Svetskog prvenstva od kad su počeli da se takmiče pre tri godine, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.
On je podsetio da su štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu prošle godine osvojili drugo mesto, dok su 2022. godine bili najbolji na svetu.
„Sve su to velike pobede za mlade ljude čiji životi se nalaze na prekretnicama i mogu samo da im budu podstrek za odluke koje budu donosili u budućnosti“, rekao je Carević.
Dodao je da je šah sjajna disciplina koja nas uči da poštujemo protivnika i budemo analitični pre nego što „povučemo“ dobre poteze kako u sportu tako i u drugim sferama u životu.
„Oni su savladali veštine na šahovskoj tabli, na nama je da im pomognemo i ohrabrimo da savladaju i životne izazove na pravi način“, rekao je Carević.
Naglasio je i da su osuđenici još četiri kazneno-popravne ustanove (KPZ Beograd, Niš i Zabele), kao i osuđenice KPZ za žene u Požarevcu, imali svoje ekipe i da su i oni igrali u finalnim grupama prvenstva koje organizuje Svetska šahovska federacija.
Svetsko prvenstvo u šahu za lica lišena slobode je 2021. pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa FIDE u okviru projekta „Šah za slobodu“.
U cilju popularizaciju šaha među osuđenim licima u svim većim zavodima u Srbiji već 15 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju.
Pogledajte i:
Komentar