SRBIJA

Italijanski general preuzeo dužnost komandanta Kfora na Kosovu i Metohiji

Na ceremoniji u bazi „Filmski grad“ u Prištini danas je održana primopredaja dužnosti komandanta Kfora, pri čemu je dosadašnjeg turskog generala Ozkana Ulutaša zamenio italijanski general Enriko Barduani.
Sputnik
„Nećemo zaboraviti posvećenost pripadnika Kfora trajnom miru na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Hvala mom prethodniku Ulutašu na sjajnom liderstvu koje je pokazao. U problematičnim vremenima u kojima živimo, misija Kfora je bitna ne samo za Zapadni Balkan, već i za celu evroatlantsku zajednicu“, rekao je Baduani.
On je ocenio da je Kfor uspeo da stvori „bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu“ i naveo da će Kfor nastaviti da izvršava svoju ulogu „nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244“.
Odlazeći komandant Ulutaš izjavio je da još uvek postoje prepreke za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a da NATO i Kfor podržavaju dijalog kao jedini okvir za trajno rešenje nerešenih pitanja.
„Na osnovu stečenog iskustva, verujem da se ove prepreke mogu prevazići uz upornost i konstruktivan stav svih strana“, rekao je Ulutaš.
Ceremoniji primopredaje prisustvovali su komandant Komande združenih snaga u Napulju Stjuart Manč, kao i predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, i drugi prištinski političari.
Ceremoniji je prisustvovao i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto, kao i iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi.
Barduani je 29. komandant misije Kfor, a 14. koji dolazi iz Italije, prenosi portal Kosovo onlajn.
On je prethodno dva puta službovao na Kosovu i Metohiji. Prvi put 2001. godine u svojstvu zamenika šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru operacije NATO „Zajednički čuvar“, a potom i 2015. i 2016. godine kao šef kabineta u Komandi Kfora.
Pogledajte i:
Komentar