Specijalna operacija u Ukrajini

Rusija upozorila: Kijev planira provokacije uz primenu hemijskog oružja i falsifikovanje dokaza

Ambasada Rusije u Vašingtonu saopštila je da, prema raspoloživim informacijama, Ukrajina, potpomognuta zapadnim zemljama, planira da sprovede niz provokacija u zoni borbenih dejstava, uključujući uz korišćenje hemijskog oružja.
Sputnik
„Imamo pouzdane informacije da Ukrajina uz podršku Zapada planira da sprovede seriju antiruskih provokacija uz korišćenje hemijskog oružja u zoni specijalne vojne operacije. Trenutno kijevski režim i njegovi pokrovitelji vrše pripremu za falsifikovanje dokazne baze u cilju optuživanja Rusija za kršenje odredbi Konvencije o zabrani hemijskog oružja“, precizirala je za „Njuzvik“ diplomatska misija.
Prema podacima ambasade, NATO je za sprovođenje ovog plana isporučio Ukrajini više od 70 savremenih uređaja za otkrivanje i fiksaciju toksičnih materija, a službenici ukrajinskih bezbednosnih resora prošli su obuku u centrima NATO za falsifikovanje dokaza u Ukrajini radi daljeg dostavljanja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.
Prethodno, načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu ruske vojske general Igor Kirilov upozorio je da Ukrajina sprema provokaciju u cilju optuživanja Rusije za primenu otrovnih materija tokom specijalne operacije.
Ranije je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i ruski ambasador u Holandiji Vladimir Tarabrin izjavio da je Moskva predala toj organizaciji rezultate istrage slučajeva primene hemijskog oružja od strane Kijeva i da zahteva maksimalno ozbiljan odnos prema ovoj informaciji.
Tarabrin je istakao da ruska strana redovno informiše Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da Kijev primenjuje hemijsko oružje.
Pogledajte i:
Komentar