RUSIJA

Lavrov u Laosu: Planirano učešće na Istočnoazijskom samitu /video/

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je u Laos, gde će 11. oktobra učestvovati na Istočnoazijskom samitu (EAS), saopštio je ruski spoljnopolitički resor.
Sputnik
Prema navodima MIP-a, samit će biti posvećen pitanjima regionalnog razvoja, sa fokusom na jačanje saradnje, a planirane su i diskusije o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava region istočne Azije.
„Rusija se dosledno zalaže za produbljivanje višeaspektne saradnje sa ASEAN, upravo je takav pristup temelj svih ruskih predloga na platformi samita“, objavila je ranije Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Ona je navela da će šef ruske diplomatije tokom boravka u Vijetnamu održati brojne bilateralne sastanke sa kolegama iz Azije.
Američki državni sekretar Entoni Blinken će takođe posetiti Laos i umesto predsednika SAD Džozefa Bajdena učestvovati u događajima Asocijacije. Ruski MIP nije najavio moguće kontakte sa američkom delegacijom.
Istočnoazijski samit je forum za dijalog između lidera azijsko-pacifičkog regiona o širokom spektru strateških političkih i ekonomskih pitanja, uključujući ciljeve jačanja regionalne bezbednosne arhitekture. Sastanci u tom formatu održavaju se svake godine zajedno sadogađajima na visokom nivou asocijacije ASEAN. Od 2011. godine na forum lidera istočne i jugoistočne Azije pozivaju se i lideri Ruske Federacije i SAD.
Pogledajte i:
Komentar