SRBIJA

Vučić na samitu u Dubrovniku: Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, mi vodimo svoju politiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji jer nastavlja da vodi nezavisnu i suverenu politiku.
Sputnik
Vučić je na pitanje hrvatskih novinara na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa koji se održava u Dubrovniku potvrdio saznanje Sputnjika da su na ovom skupu usvojene izmene u tekstu deklaracije, na predlog Srbije, i da su sankcije izbačene.
"Moram da vas razočaram da je taj član promenjen, to je ono što smo uspeli da izmenimo. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo ostati bez uvođenja sankcija Rusiji", rekao je Vučić.
On je rekao da Srbija poštuje svoju politiku i da će tako nastaviti, a to je politika nezavisnosti i suverenosti.
Dodao je da o tački koja se tiče takozvane deokupacije Krima, Srbija tražila da se istakne teritorijalni integritet Ukrajine, koji, u skladu sa poveljom UN Srbija podržava, jer, kako kaže, Srbija ne smatra da su bilo kakva ratna rešenja najbolja rešenja.
"Tako da je to uvaženo i prihvaćeni su predlozi Republike Srbije", zaključio je Vučić.
Vučić je ukazao na neophodnost poštovanja Povelje UN i na držanje do tog principa, ali ne samo, kako je istakao, kada nekome odgovara da taj princip poštuje, a kada mu ne odgovara da se udalje od njega kao što to rade kada je u pitanju Srbija.
„Naravno, ne mislimo ovde svi isto po svim pitanjima, ali ono što je važno to je da smo razgovarali o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ja sam ukazao na neophodnost poštovanja Povelje UN i na držanje do tog principa, ne kada nekome odgovara da taj princip poštuje, a kada mu ne odgovara da se brže, bolje udalji od tog principa“, rekao je Vučić novinarima.
Naveo je da je slučaj Srbije najbolji primer za to jer i dalje imamo na svojoj strani i Povelju UN i Rezoluciju 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže.
Vučić je rekao da je važno je da su na samitu iskazivali želju da se uspostavi mir.
„I ja sam rekao da je moje mišljenje nešto drugačije od većine drugih, da smatram da je mir neophodno postići, da ne postoji kompromis koji je loš. I to je to. Mislim da je važno i dobro da smo razgovarali o evropskoj budućnosti svih naših zemalja. Zahvalan Hrvatskoj na gostoprimstvu, na domaćinstvu“, kazao je Vučić.

„Važno da otvorimo iskren dijalog sa Hrvatskom“

Vučić je rekao da je premijer Plenković govorio o agresiji iz 1991. i da mu je odgovorio da Srbija potpuno vidi stvari drugačije u odnosu na Hrvatsku.
„Ali ću biti sasvim otvoren, pre svega, zbog srpskih novinara ovde. Za nas je važno da otvorimo iskreni dijalog sa Hrvatskom i, bez obzira na mnoge od nas koji zbog svojih, možda i ličnih razloga, ne mogu uvek i potpuno blagonaklono da gledaju na takvo popravljanje odnosa, važno je da te odnose popravljamo“, rekao je Vučić.
Poručio je da je važno da ih gradimo na drugačiji način i da otvorimo dijalog, kao i razgovore po svim bitnim pitanjima.
„I ljudi iz Srbije koji u tome budu učestvovali sa svojim hrvatskim kolegama u potpunosti će imati i imaju podršku“, istakao je Vučić.

Polemika sa hrvatskim novinarom: Imamo samo srpsku stolicu i za drugu nismo zainteresovani

Vučić izjavio je da Srbija ne sedi na dve stolice, već da sedi samo na jednoj, kako je kazao, srpskoj stolici.
„Mi imamo samo jednu, svoju stolicu i čvrsto se držimo te srpske stolice. Za drugu stolicu nismo ni najmanje zainteresovani", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje hrvatskog novinara do kada Srbija „planira da sedi na dve stolice“.
Vučić je naveo da očekuje i smatra važnim da Srbija ima uspostavljen otvoren dijalog o temama vezanim za budućnost u odnosima Srbije i Hrvatske, ali i da nema nikakav problem da razgovara i o svim temama iz prošlosti.
„Mi ćemo da vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju. A to koliko stolica mi imamo, mi vas ne pitamo koliko stolica vi imate“, rekao je Vučić.
Na pitanje novinara da li mu je neko iz regiona čestitao na kreditnom rejtingu i uspehu Srbije na ekonomskom planu, Vučić je primetio da će to učiniti drugi put.
„Evo sad su mi vaše hrvatske kolege htele da čestitaju, ali ja sam ih preduhitrio. Čestitaće drugi put“, rekao je Vučić.
SRBIJA
„Lažovi su za stolom“: Vučić oštro odgovorio Plenkoviću na samitu u Dubrovniku
Pogledajte i:
Komentar