EKONOMIJA

Poreznici kreću u češće kontrole – otkriveno dosta nepravilnosti

Poreska uprava Srbije najavila je danas intenziviranje poreskih kontrola, navodeći da je odlučna u nameri da stvori okruženje koje podstiče dobrovoljno poštovanje propisa i da u tom cilju preduzima aktivnosti usmerene ka unapređenju svesti obveznika o važnosti pravilnog evidentiranja prometa roba i usluga.
Sputnik
Poreska uprava navela je u saopštenju da raspolaže podacima o prometu u realnom vremenu, koji su uporedivi na nivou teritorije, industrijske grane i u vremenu izdavanja. Takođe, svi podaci sa fiskalnih računa slivaju se u njen Kontrolni centar, što omogućava precizno praćenje i analizu podataka, preneo je „Forbs“.
Korišćenjem Napredne analitičke platforme, Poreska uprava ima mogućnost da identifikuje obveznike koji ne poštuju propise u evidentiranju prometa.
Rezultati kontrola evidentiranja prometa tokom 2024. godine ukazuju na visok procenat utvrđenih nepravilnosti, što znači da su kontrole bile usmerene prema obveznicima koji izbegavaju poštovanje zakona. Svi poreski obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti podvrgnuti su propisanim sankcijama.
Pogledajte i:
Komentar