RUSIJA

Peskov demantovao informacije da su Putin i Tramp sedam puta razgovarali od 2021. godine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je informacije da je predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao telefonom sa Donaldom Trampom sedam puta nakon isteka Trampovog mandata na mestu predsednika SAD u januaru 2021. godine.
Sputnik
„Ne, to nije tačno“, rekao je Peskov, komentarišući tvrdnje iznete u novoj knjizi „Rat“ veterana američkog novinarstva i novinara „Vašington posta“ Boba Vudvorda, koja će u SAD početi da se prodaje 15. oktobra.
Vudvord je napisao da su Tramp i Putin mogli da razgovaraju i do sedam puta nakon isteka mandata 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, direktor komunikacija Trampovog predizbornog štaba Stiven Čen takođe je demantovao ove podatke.
„Nijedna od ovih lažnih priča Boba Vudvorda nije istinita“, rekao je Čen u pisanoj izjavi.
Slično je rekao i savetnik bivšeg šefa Bele kuće Džejson Miler.
„Nisam čuo da (Putin i Tramp) razgovaraju. Ne bih potvrdio (takve navode)“, naglasio je Miler.
Direktor američke nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns je, prema Vudvordovim navodima, odbila da razjasni da li je takvih poziva bilo ili ne.
Bela kuća je kasnije priznala da nema potvrdu ni za jedan od sedam telefonskih razgovora koji se pripisuju Trampu i Putinu, ali da sama tema izaziva zabrinutost aktuelne američke administracije.

O uvredama na račun Putina

Peskov je dodao i da je uvredljivi jezik američkih vlasti upućenih predsedniku Rusije postao sastavni deo američke političke kulture, što je za žaljenje.

On je podsetio da se Putin „nikada nije spuštao do upotrebe uvredljive retorike protiv bilo koga, čak ni protiv lidera neprijateljskih država“.

Ranije je kandidat za predsednika SAD iz Demokratske partije Kamala Haris kritikovala je svog republikanskog rivala Donalda Trampa zbog podataka iznetih u Vudvordovoj knjizi i takođe uvredila ruskog predsednika. Kritikujući Trampa zbog navodnog kontakta sa Putinom, Harisova je ruskog predsednika nazvala „diktatorom-ubicom“.
Pogledajte i:
Komentar