Specijalna operacija u Ukrajini

Orban: EU treba da promeni strategiju o Ukrajini, ako želi pobedu Kijeva

Evropska unija treba da promeni strategiju o Ukrajini ako ne želi da Kijev pretrpi poraz u sukobu, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, govoreći u Evropskom parlamentu.
Sputnik
„Evropska unija vodi pogrešnu politiku u vezi sa ovim ratom (u Ukrajini). Ako želimo da pobedimo, moramo da promenimo ovu neuspešnu strategiju. Ako nastavimo ovim putem, izgubićemo. I ako ne želimo da Ukrajina pretrpi poraz, moramo da promenimo strategiju“, istakao je Orban.
Mađarski premijer pozvao je EU da se založi za rešavanje sukoba.
„Ako to ne učinimo, dublje ćemo se zalgibiti u rat, a situacija će postati još očajnija, poginuće još veći broj ljudi. Stotine hiljada ljudi gine dok mi ovde vodimo dijalog“, rekao je premijer.
Govoreći o evropskom energetskom sistemu, Orban je rekao da je zbog odustajanja od ruskih energenata proizvodnja u energetski intenzivnim industrijama EU opala za 10-15 odsto.
Mađarski premijer je rekao da se treba odreći iluzija da će „zelena tranzicija ponuditi rešenje za ovaj problem“. Udeo fosilnih goriva, „prema svim istraživanjima, neće se značajno promeniti do 2030. godine“, ocenio je on.
Orban je ranije izjavio da Ukrajina ne može na bojnom polju pobediti Rusiju. Mađarski političar takođe je naveo da će sve evropske zemlje uskoro založiti za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini.
Ruske vlasti su više puta izjavljivale da pumpanje Ukrajine oružjem neće umanjiti odlučnost Rusije i neće promeniti tok specijalne vojne operacije.
Specijalna operacija u Ukrajini
Mađarski premijer najavio „značajan“ događaj za rešavanje krize u Ukrajini
Pogledajte i:
Komentar