Specijalna operacija u Ukrajini

Novinari zapadnih medija ponovo ilegalno posetili Kursku oblast

Zapadni novinar Oz Katerdži, koji predstavlja američki list „Forin polisi“, nelegalno je boravio u Kurskoj oblasti i objavio tekst o tome na sajtu lista.
Sputnik
U članku „Forin polisija“ navodi se da je Katerdži sredinom septembra u sastavu grupe ljudi koja je dostavljala dronove i terence Oružanim snagama Ukrajine, prešao granicu Rusije i boravio u Sudži u Kurskoj oblasti.
Prema informaciji sa stranice novinara na sajtu lista, Katerdži je frilenser.
Informaciju o ilegalnoj poseti Kurskoj oblasti svog reportera Lorenca Kremonezija takođe je objavio italijanski list „Korijere dela sera“.
U članku lista ističe se da je Kremonezi u pratnji ukrajinskih vojnika prešao rusku granicu i posetio Sudžu.
Prema podacima na sajtu „Korijere dela sera“, Kremonezi je specijalni dopisnik i radi u ovom listu od 1989. godine.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je italijanskom ambasadoru u Moskvi Čečiliji Pičoni izražen odlučan protest zbog dejstava snimateljske ekipe italijanske TV i radio kompanije „Rai“*, (*na spisku medija protiv kojih su uvedene mere ograničenog emitovanja i pristupa internetu u Rusiji), a koja je nezakonito boravila na ruskoj teritoriji radi izveštavanja o zločinačkom terorističkom napadu ukrajinskih militanta na Kursku oblast.
Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je ranije da je protiv američkog novinara Nika Pejtona Volša i ukrajinskih novinara Olesje Borovik i Diane Bucko pokrenut krivični postupak zbog ilegalnog prelaska državne granice Rusije u Kurskoj oblasti.
Ranije su u Kurskoj oblasti ilegalno boravili reporteri nemačke medijske korporacije „Dojče vele“ * (*proglašen za stranog agenta u Rusiji), francuskog lista „Kroa“* i letonske TV*, koje su na listi medija protiv kojih su uvedene mere ograničenog emitovanja i pristupa internetu u Rusiji.
Tekstove o tome da su njihovi novinari nelegalno posetili rusku teritoriju takođe su objavili američki listovi „Vašington post“ i „Dejli bist“, britanski „San“, „Tajms“ i „Indipendent“.
Pogledajte i:
Komentar