SRBIJA

Vučić: Ako se iko ogrešio o Srbiju, to je Crna Gora, a ne obrnuto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikada nije ništa učinila protiv Crne Gore, već je bilo upravo suprotno, Crna Gora se ogrešila o Srbiju.
Sputnik
Vučić je,, govoreći na konferenciji za novinare na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Tivtu, odbacio navode pojedinih crnogorskih medija da se Srbija meša u lokalne izbore u Crnoj Gori i istakao da nije ni znao ko je učestvovao na tim izborima, da se niko u beogradskim medijima nije ni bavio tom temom i da Srbiju uopšte ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori.

Jedino što me zanima je da imamo poštovanje kakvo imate i vi kod nas

Vučić je poručio da jedino što Srbiju zanima u odnosu prema Crnoj Gori jeste da tamo uživa poštovanje kakvo Crna Gora ima kod nas.
"Čime smo se to umešali? Niko se u beogradskim medijima time gotovo nije bavio. Hoćete da vas podsetim kako su izgledali beogradski izbori na teritoriji Crne Gore? Svakog dana po 10 prljavština, u 10 novina i 10 televizija, protiv SNS i mene lično", rekao je Vučić.
Ocenio je da svaki put kad god neko u Crnoj Gori kaže da se neko upliće u njihove unutrašnje političke stvari, to u stvari rade ti isti crnogorski mediji.
"Uopšte nas ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori, uopšte nas ne zanimaju. Ne interesuje me da li neko hoće da progura jednu koaliciju, drugu ili treću koaliciju. Ne zanima me i nikoga od nas to ne zanima. Jedino što nas zanima je da imamo poštovanje kakvo imate i vi kod nas. Zato pokušavam da utičem na one neodgovorne medije u Srbiji i da ih zamolim da to ne rade, kada se bave prljavom kampanjom protiv političkih takmaca u Crnoj Gori", rekao je Vučić.
Dodao je da je samo u jednom trenutku ukazao na mržnju koju pojedini politički činioci u Crnoj Gori iskazuju prema Srbiji i srpskom narodu.
"Ti koji mrze Srbiju i kojima je jedina politika to da mrze Srbiju mnogo više govore o sebi, a ne o Srbiji i srpskom narodu. Što se mene tiče, mi ćemo uvek biti podrška srpskom narodu, nikada nećemo rušiti Crnu Goru, uvek ćemo je poštovati i voleti, sve njene građane. Ali takođe nikome nećemo dozvoliti da se iživljava nad Republikom Srbijom, samo zato što je pomislio da je to moguće", rekao je Vučić.
Poručio je da se ponosi time što je Srbija slobodna, slobodarska i nezavisna država, kojoj "ne šalju mejl iz Brisela kako će da glasa", već koja donosi odluke samostalno.

Uskoro poseta Crnoj Gori

Predsednik je najavio da će uskoro posetiti Srbe u Crnoj Gori i upitao šta je to Srbija uradila protiv Crne Gore.

"Jesmo li mi uzeli 14 odsto teritorije Crne Gore, ili glasali za to? Da li je glasala za to negde ili nekada? Koliko znam nije. Jer Srbija poštuje sve međunarodne pravne norme i sve rezolucije i povelje UN - poštuje. Je l Crna Gora poštuje? Pa što ne poštuje rezoluciju 1244? Vi stalno nas optužujete za teritorijalne pretenzije što nas uopšte ne zanima. Sami ste se odvojili 2006. godine, mi smo rekli u redu je. Vaša slobodna volja. Nismo samo očekivali da priznate nezavisnost Kosova. Sada hoćete da se okrenete budućnosti. Hoćete li to reći sutra Ukrajincima u Dubrovniku", pitao je Vučić.

On je naglasio da se nada će Srbija i Crna Gora nastaviti put napred uprkos svima koji bi da te odnose pokvare. Poručio je da će Srbija uvek podržavati Crnu Goru.
Vučić je rekao da je na samitu imao priliku da razgovara sa svim gostima, sa izuzetkom predsednice privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani i naglasio da je važno da se u regionu razgovara i kada nismo saglasni o svim pitanjima.
Vučić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i izrazio uverenje da će Proces Brdo Brioni nastaviti onako kako se do sada odvijao.
"Deklaracija je ranije utvrđena, dodat je samo ovaj paragraf o Bosni i Hercegovini i pomoći za poplavljena područja. Za nas je važno da saradnja u regionu bude za svakoga od nas da razgovaramo i kada smo saglasni po određenim pitanjima i kada nismo saglasni po određenim pitanjima", rekao je Vučić.
On je naveo da još nije utvrđeno ko će biti sledeći domaćin Procesa Brdo Brioni.
"Verujem da ćemo u narednih mesec ili dva doneti odluku i po tom pitanju. Još jednom veliko hvala našim domaćinima ovde u Crnoj Gori na gostoprimstvu", poručio je Vučić.
Dodao je da je u Tivtu izuzetno dobro organizovan skup i izrazio uverenje da će Srbija imati prilike u budućnosti da to gostoprimstvo uzvrati.
Pogledajte i:
Komentar