KULTURA

Dirigent Zubin Mehta stigao u Beograd

Proslavljeni dirigent Zubin Mehta stigao je u Beogradsku filharmoniju, na prvu probu s orkestrom, povodom koncerata koji su zakazani za 11. i 12. oktobar u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.
Sputnik
Oba koncerta su rasprodata, a veliko uzbuđenje vladalo je pred petnaesti susret Mehte i Beogradske filharmonije, čije je muzičare maestro pozdravio na srpskom jeziku, navedeno je u saopštenju.
„Dobar dan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde. Žao mi je što nisam mogao da idem s vama na turneju po Kini, ali čujem da vam je bilo sjajno“, rekao je Mehta obraćajući se muzičarima.
Mehta je probu počeo uz Šubertovu Devetu simfoniju, vrlo neoubičajeno, tako što je drvene duvače postavio u jezgro orkestra.
Na programu su i Uvertira i Mocartove opere „Figarova ženidba“ i 40. simfonija u ge-molu tog kompozitora.
Osamdesetosmogodišnji maestro i dalje je aktivan na muzičkoj sceni širom sveta. Njegovi nastupi postali su istorijski, a Beogradska filharmonija je u uskom krugu orkestara s kojima Mehta redovno sarađuje.
Samo dan pred dolazak u Beograd Mehta je dirigovao Bruknerovu Osmu simfoniju u Firenci s orkestrom „Mađo muzikale“. Posle nastupa s Beogradskom filharmonijom predvodiće orkestar „Buhman-Mehta“ u Tel Avivu, nakon čega ima nastupe s Filharmonijom iz Los Anđelesa.
KULTURA
Samo nek je najljući: Bez kog srpskog specijaliteta Zubin Mehta nikada ne napušta Beograd
Komentar