EKONOMIJA

Vučević u Skoplju: Potpisan memorandum za gradnju zajedničkog gasovoda sa Severnom Makedonijom

Vlade Srbije i Severne Makedonije potpisale su memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda dužine oko 70 kilometara, a koji bi imao godišnji kapacitet od oko 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa, saopštio je u Skoplju premijer Srbije Miloš Vučević.
Sputnik
Vučević je, na na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, rekao da Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije, predstavlja uvod u izgradnju novog interkonektora.
Kako je dodao, namera je da Srbija preko Severne Makedonije dobije još jednu liniju snabdevanja prirodnim gasom.
„To je veza preko Severne Makedonije ka Grčkoj, ka Aleksandropolisu, odakle stiže gas. Ono što jeste naša strateška odluka, govorimo o Republici Srbiji, jeste da imamo diverzifikaciju izvora snabdevanja prirodnim gasom. Mi, naravno, želimo da ne izgubimo nijednog od partnera, ali želimo da širimo partnere koji su zainteresovani da sarađuju s nama na polju energetike i to će dovesti svakako ili doprineti energetskoj stabilnosti za našu državu“, rekao je Vučević.
Naglasio je da je gas za Srbiju od velikog značaja i za proizvodnju električne energije, ali i za rad velikog broja stranih kompanija koje posluju u zemlji, ali i za snabdevanje domaćinstava.
Vučević je dodao da je tokom susreta sa makedonskim kolegom, pored infrastrukture, dominiralo pitanje energetike i ukazao da svi sve više trošimo električne energije, jer industrija raste, ali i građani sve više troše električne energije.
Pogledajte i:
Komentar