RUSIJA

Lavrov: Sve dok Zapad teži dominaciji, ideali mira ostaće na papiru

Ideali mira sadržani u Povelji UN ostaće na papiru sve dok Zapad teži dominaciji, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sputnik
„UN moraju ostati mesto za koordinaciju interesa svih zemalja. Zalažemo se da sve države, uključujući SAD, ispunjavaju svoje obaveze na ravnopravnoj osnovi sa drugima i ne prikrivaju pravni nihilizam mantrama o svojoj izuzetnosti. Naši kineski partneri mogu sami za sebe da odgovore, ali ja mislim i znam: oni dele ovaj pristup u glavnom – u shvatanju da su bezbednost i razvoj nedeljivi i da će, sve dok Zapad bude težio dominaciji, ideali mira sadržani u Povelji UN ostati na papiru“, rekao je Lavrov u intervjuu za „Njuzvik“.
Kako je primetio, sa Rusijom se solidariše ogromna većina „koja vidi kako se međunarodno pravo nekažnjeno krši u Pojasu Gaze i Libanu, a pre toga na Kosovu, Iraku, Libiji i mnogim drugim mestima“.
„Govorimo o jačanju novih centara moći i odlučivanja na globalnom jugu i istoku. Ovi centri ne teže hegemoniji, već shvataju važnost suverene ravnopravnosti i civilizacijske raznolikosti i zalažu se za uzajamno korisnu saradnju i uvažavanje međusobnih interesa“, naglasio je šef ruske diplomatije.
Prema njegovim rečima, multipolarnost se manifestuje u jačanju uticaja regionalnih asocijacija – EAES, ŠOS, ASEAN, Afričke unije i drugih.
„BRIKS je postao standard multilateralne diplomatije“, zaključio je ministar.
RUSIJA
Lavrov: Kurs Zapada protiv multipolarnog sveta stvara nove konfrontacije
Pogledajte i:
Komentar