RUSIJA

Ruski diplomata: Predstavnici Rusije sprečeni da govore na Forumu OEBS-a

Predsedavajući Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS-a pet puta su odbili da pozovu predstavnike Rusije da na Forumu iznesu ruski stav, izjavila je za Sputnjik v.d. šefa ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Julija Ždanova.
Sputnik
Ždanova je navela da je ove godine situacija na Forumu bila „izuzetno nestabilna“.
„U vezi sa konfrontacionom politikom rotirajućih predsedništava, koji su se na sve moguće načine narušavali interese naše zemlje kao države-učesnice, ruska delegacija je bila prinuđena da preduzima oštre recipročne mere“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, Kipar (zimus) i Hrvatska (na proleće-leto), koji su bili predsedavajući Foruma, pet puta su odbili da pozovu visoko postavljene ruske govornike da iznesu stav Rusije na Forumu.
Ona je istakla da je „došlo do toga da su čak i ruskim studentima blokirali pristup da se pridruže sednicama kao slušaoci, iako studenti iz drugih država OEBS-a imaju tu mogućnost i aktivno je koriste“.
„Pod ovim uslovima, ruska delegacija nije se pridružila konsenzusu o održavanju trećine plenarnih sednica Foruma u letnjem tromesečju. Polazimo od činjenice da je normalan pregovarački rad nemoguć u uslovima narušavanja interesa Ruske Federacije“, zaključila je Ždanova.
Ranije su obavešteni izvori saopštili da će ruska strana dobiti poziv na sednicu Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koji će biti održan na Malti u decembru.
Očekuje se da će sednica Ministarskog saveta OEBS-a biti održana u Valeti, glavnom gradu Malte, od 5. do 6. decembra.
Pogledajte i:
Komentar