Specijalna operacija u Ukrajini

Poslednji pokušaj: Bajden smislio novi plan za Ukrajinu pre odlaska sa dužnosti

Američki predsednik Džozef Bajden razvio je novi plan za Ukrajinu pre odlaska sa funkcije, piše portal „Conversation“.
Sputnik
U članku se navodi da šef Bele kuće želi da ostavi za sobom nasleđe, a napredak u podršci Ukrajini mogao bi da bude njegova „poslednja pobeda“ koja će se pamtiti.

„Prvo, on želi da snažno poruči da će SAD podržavati Ukrajinu. Kamen-temeljac ovoga bio je sastanak u Beloj kući prošle nedelje između Bajdena, Harisove i Zelenskog“, smatraju autori članka.

Time Bajden želi da pokaže da Kijev ostaje glavni prioritet za Vašington. Istovremeno, on želi da stvori sliku da će se američka podrška nastaviti i na način da Tramp neće moći da je ignoriše, navodi se u članku.
Drugo, Bajden nastavlja da radi na izdvajanju vojne pomoći Ukrajini, dodaje portal.
Bajden je nedavno najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini u vidu paketa od 8 milijardi američkih dolara. Sredstva će obezbediti novo oružje za jačanje ukrajinskog kapaciteta za udare dugog dometa, što takođe sugeriše da Bajden odobrava ofanzivniju taktiku protiv Rusije, a ne isključivo odbranu kratkog dometa – iako Vašington trenutno ne dozvoljava Ukrajini da ispaljuje rakete dugog dometa duboko u teritoriju Rusije.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.
RUSIJA
Lavrov upozorio Ameriku: Ne igrajte se našim crvenim linijama
Pogledajte i:
Komentar